Najbolja iluzija godine – kuglice koje prkose gravitaciji

‘Supermagnet’ japanskog matematičara Kokichija Sugihare osvojio je prvo mjesto na svjetskom natjecanju za najbolju iluziju godine na Floridi. Pred prepunom dvoranom odjeven kao rudar Japanac Kokichi Sugihara pompozno objavljuje: ‘Imam jednu tajnu. Pronašao sam supermagnet.’ Na filmskom platnu iza njega počinje se prikazivati video koji predstavlja kartonsku konstrukciju sastavljenu od četiri rampe koje, kako se čini, vode prema povišenoj platformi. Ruka postavlja drvene kuglice na početna mjesta na rampama, a one se kotrljaju uzbrdo prema ‘supermagnetiziranom’ postolju. Kako se trik ponavlja, iz publike se čuje uzdah nevjerice.

Naravno, u konstrukciji nema nikakvog supermagneta, Suhigara nije nikakav rudar, već matematičar s Instituta Meiji u Kawasakiju, a njegove su rampe osvojile prvo mjesto na šestom svjetskom natjecanju za najbolju iluziju godine u Naplesu na Floridi. U konkurenciji su sudjelovala 84 projekta, pište tportal.

Suhigarinu iluziju otkriva kamera kada počne snimati rampe iz drugih kutova, a matematičar ističe da u stvaranju njegova privida ključan značaj imaju upravo kutovi. ‘Ljudi više vole vidjeti pravokutne oblike od neobičnih ‘uvrnutih’, jer je naš vid navikao na takvo okruženje doma’, kaže Suhigara i dodaje da je djecu vrtićke dobi puno teže prevariti ovom konstrukcijom.
Matematičar je na ideju došao tijekom rada na svom programu koji dvodimenzionalne crteže pretvara u trodimenzionalne konstrukcije. Kada je u njega pokušao ubaciti nemoguće oblike, nalik na crteže poznatog umjetnika M. C. Eschera, računalo je uglavnom odbijalo zadatke. ‘Međutim, povremeno je pronalazilo rješenja’, kaže Suhigara.

Jedan od njegovih ‘nemogućih’ rezultata pogledajte na snimci koja je osvojila nagradu Oskar percepcije na natjecanju koje organizira Neural Correlation Society.
{youtube}hAXm0dIuyug{/youtube}
Znanstvenici smatraju da su ovakve iluzije, iako lijepa zabava, važne za razumijevanje procesa koji se odvijaju u našem mozgu.