Vijesti iz BiH

Na tržištu najviše lažne markirane odjeće

Falsifikovana roba svih vrsta na kojoj stoje etikete poznatih svjetskih kuća i pored kontrola završava na tržištu BiH. U Upravi za indirektno oporezivanje BiH posebno ističu da građani najčešće prijavljuju robu koja se prodaje na tržnicama širom BiH i te prijave, kako kažu, moraju biti upućene nadležnim entitetskim tržnim inspekcijama.

 

Najčešća vrsta robe koje je do sada oduzeta zbog sumnje da se radi o falsifikatima su razni tekstilni proizvodi poznatih svjetskih marki, obuća te torbe. Ovlašteni službenici UIO BiH u osam mjeseci ove godine oduzeli su raznu robu u vrijednosti većoj od sedam miliona KM.

“U 2016. godini najviše je oduzeto raznih tekstilnih proizvoda, tehničke robe i dijelova za automobile, duvanskih prerađevina i cigareta, obuće, motornih vozila, kozmetike i parfema, raznih kućnih potrepština i robe široke potrošnje”, rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Prema njegovim riječima, dio oduzete robe odnosi se i na robu oduzetu zbog sumnje da se radi o falsifikatu poznatih svjetskih brendova. O konačnoj sudbini privremeno oduzete robe odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obavezujuća za UIO.

Kovačević ističe da za pravosnažno oduzetu robu nadležni sud obično u presudi kaže šta će se s predmetnom robom dalje dešavati, hoće li biti uništena, prodata ili nešto treće, a sve zavisi od vrste robe. Najbolji način da se potrošači zaštite je da prilikom kupovine dobro otvore oči, a u tome im može pomoći cijena, koja je uglavnom niža za kopije robnih marki.

Tako se, na primjer, kopije brendiranih naočala na buvljacima mogu naći za svega desetak maraka, dok je, na primjer, kopija brendirane torbe oko 100 KM.

“Kopije robnih marki najviše se kontrolišu i nad njima se vrši nadzor prilikom uvoza. Kontrola treba da odredi da li je nešto sugorat. Pronalaze dosta toga i onda se protiv takvih uvoznika pokreće postupak. Ipak, koju će marku kupiti potrošač, stvar je kupovne moći i njegovog izbora”, rekao je Dragovan Petrović iz Pokreta potrošače RS.

On napominje da do sada nije bilo slučajeva žalbi potrošača po tom osnovu.

(Nezavisne novine)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend