Na Marsu pronađeni ostaci života?

Znanstvenici su otkrili kamenje koji bi mogli sadržavati fosilizirane ostatke života iz ranijeg stadija razvoja Marsa. Kamenje je otkriveno kod područja poznatog kao Nili Fossae.

To područje na Marsu se uspoređuje s Australijom na Zemlji gdje su pronađeni neki od najranijih dokaza postojanja života na našem planetu.

 

Usporedili sa sličnim mjestom na Zemlji

Kalifornijski znanstvenici tvrde kako je kamenje u tom području Marsa staro i do četiri milijarde godina što znači da se tamo nalazi tri četvrtine povijesti toga planeta. 2008. godine su znanstvenici na tome mjestu prvi puta otkrili karbonate, a to se smatralo konačnim dokazom da je Mars u prošlosti mogao biti nastanjen, piše BBC. Znanstvenici vođeni Adrianom Brownom su detaljno istražili karbonate na Marsu pomoću instrumenta Crism na Nasinom Reconnaissance Orbiteru. Stijene su analizirane infracrvenom zrakom te su potom te rezultate usporedili sa rezultatima koje su dobili na sjeverozapadu Australije, u području Pilbara.

Slični sastav stijena na Zemlji i na Marsu

“Područje Pilbara je dio Zemlje koji je 3,5 milijardi godina uspio ostati na površini – to je otprilike tri četvrtine povijesti Zemlje”, kazao je Brown te dodao kako nam to područje predstavlja “maleni prozor” kako bi vidjeli što se događalo u ranoj fazi našeg planeta. Znanstvenici vjeruju da su značajke sijena Pilbare nazvane stomatoliti nastale spajanjem cijanobakterija s mikročesticama prašine i pijeska. “Ove značajke stvorio je život. Kao činjenicu možemo reći da samo žito može to stvoriti, a ne mogu ga stvoriti geološki procesi”, kazao je Brown. Posljednja istraživanja su pokazala kako su stijene u Nili Fossae po sastavu minerala vrlo slične onima iz Pilbare.