Zanimljivosti

Na današnji dan prije 36 godina umro Josip Broz Tito

Na današnji dan prije 36 godina umro je doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije Josip Broz Tito, a kako navode historičari i politički analitičari, nakon smrti tog državnika počela je politička i ekonomska kriza u Jugoslaviji.

Vijest o smrti Josipa Broza Tita potresla je građane bivše Jugoslavije. Tišina, nevjerica i plač bili su ono što je vladalo, kako na ulicama jugoslavenskih gradova, tako i u domovima.

Na nogometnim stadionima širom nekadašnje zajedničke države igrale su se utakmice prve lige. Kao jedan od događaja koji se spominju u vezi sa godišnjicom Titove smrti je utakmica Hajduka i Crvene zvijezde na kojoj su plakali igrači, ali i pedeset hiljada ljudi koji su gledali utakmicu.

Josip Broz rodio se u malom selu Kumrovcu na Sutli, u najzapadnijem dijelu Hrvatskog zagorja 7. maja 1892. godine kao sedmo od petnaestero djece roditelja Franje (Franceka) i Marije Broz.

Osnovnu školu je pohađao u Kumrovcu od 1900. do 1905.

  1. je postao šegrt mehaničarske radionice u Sisku, a po završetku ove škole stiže u Zagreb, gdje postaje član Socijaldemokratske stranke Hrvatske i Slavonije i učestvuje u radničkim demonstracijama.

Tito je od ranih 1950-ih godina, pa sve do svoje smrti, razvio veliku međunarodnu djelatnost, jedan je od začetnika i glavnih aktera pokreta nesvrstanosti s kojim su se identificirale mnoge novooslobođene zemlje u svijetu. Afirmirajući međunarodni položaj Jugoslavije, mir i saradnju među narodima, Tito je posjetio više od sedamdeset zemalja svijeta na svim kontinentima. Za velike i trajne zasluge koje je stekao za sve narode Jugoslavije i za njihovu državnu zajednicu, tri puta je proglašavan narodnim herojem.

 

 

 

 

(izvor:klix.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend