Na dan bi trebalo unositi 26 g vlakana i tako očuvati zdravlje

Hrana bogata vlaknima pomaže da probavni takt radi ispravno, a prema najnovijoj studiji Nacionalnog instituta za zdravlje, može i smanjiti rizik od smrti izazvanih kardiovaskularnim, zaraznim i respiratornim bolestima. Ljudi koji su jeli hranu bogatu vlaknima smanjili su rizik od bolesti srca, nekih vrsta raka i dijabetesa, a i rizik od smrti bio je manji nego kod onih koji su jeli hranu siromašnu vlaknima, pokazalo je istraživanje na 219.000 muškaraca i 169.000 žena u dobi od 50. do 71. godine.

Oni koji su jeli najmanje 26 grama po danu imali su 22 posto manji rizik od smrtnosti za razliku od onih koji su jeli najmanju količinu vlakana (13 grama na dan ili manje). Najveći utjecaj na zdravlje imala su vlakna dobivena iz žitarica. Studija ima određena ograničenja, jer su uglavnom pretpostavlja da ljudi koji jedu hranu bogatu vlaknima općenito imaju zdraviju prehranu, pa se dugovječnost može i tome prepisati. Preporučljivo je da ljudi jedu barem 14 grama vlakana na 1000 kalorija, ali stručnjaci upozoravaju da ljudi ne jedu dovoljno. Vlakna se mogu naći u hrani kao što je malina, grašak, ječam, zob i mekinje.

(24sata.hr)