Muteveliju Sulejmana Hasičića smjenjuju, optužena silovana Džemila Jusić

Sulejman Hasičić podnio je ostavku, a Medžlis Islamske zajednice Travnik pokrenuo je postupak njegove smjene s položaja mutevelije džamije u selu Pode i funkcije člana Izvršnog odbora Medžlisa. S druge strane Kantonalno tužiteljstvo u Travniku podiglo je optužnicu protiv 26-godišnje Džemile Jusić iz sela Poda zbog čedomorstva. To je, bar za sada, epilog nezapamćenog slučaja, bolje reći zločina koji se dogodio u tom travničkom selu, objavio je San. Prošle godine, Sulejman Hasičić, mutevelija džamije u selu Pode, pozvao je Džemilu Jusić i njenu prijateljicu da počiste džamiju. Prijateljica je otišla ranije i kada je Džemila ostala sama, mutevelija ju je u džamiji silovao. Zaprijetio je da će je ubiti ako to bilo komu otkrije. Nesretna djevojka je šutjela i ubrzo otkrila da je trudna.

Otišla je Hasičiću i to mu kazala, a ovaj je odgovorio da se mora riješiti djeteta, dao joj neku tabletu i ponovno zaprijetio. Ona je krila trudnoću i 30. siječnja ove godine se porodila u obiteljskoj kući. Samo pet minuta nakon što je rodila, djevojčicu je gurnula pod krevet i ugušila. Njeni su je našli u lokvi krvi i odmah prebacili u Travnik kod ljekara koji je, nakon što je pregledao Džemilu, pitao gdje je tek rođena beba. Ljekar je o svemu obavijestio policiju i otvorena je istraga. Na saslušanju je Džemila kazala da je otac djeteta jedan mladić iz sela. DNK analizom se utvrdilo da je lagala, te je, pod pritiskom istražitelja konačno priznala da je silovana, ali da ne smije ništa govoriti jer se boji da će biti ubijena. Ipak je otkrila da je silovatelj mutevelija. DNK analizom je utvrđeno da je on otac djeteta. Istraga nije popuštala i u ponedjeljak su policajci izvršili pretres u selu Poda i seoskoj džamiji. Sulejman Hasičić i dalje, bez obzira na rezultate DNK analize, tvrdi da nema nikakve veze s cijelim slučajem. Otac Džemile Jusić pokušao je angažirati odvjetnike u Travniku, ali bezuspješno – odbijen je zbog straha od Hasičića. Na kraju je angažirao odvjetnika Duška Tomića. Tomić se odmah obratio na adrese svih nadležnih organa i na njegovu intervenciju policija je u ponedjeljak obavila očevid u selu Pode. Sulejman Hasičić važi za jednu od najmoćnijih i najbogatijih osoba u Travniku. Osim što je mutevelija džamije u Podama i član Izvršnog odbora Medžlisa Travnik, on je i vijećnik Općinskog vijeća Travnik. Pored ostalog, suvlasnik je jedne pilane, vlasnik brojnih nekretnina, a svojevremeno su mu općinske vlasti dodijelile i zemljište radi izgradnje stambenog poslovnog objekta u Travniku, za simboličnu naknadu od 1.632 marke i oslobodile ga plaćanja rente u iznosu od 82.000 maraka. U Travniku je cijeli slučaj primljen sa zaprepaštenjem, ali se mogu čuti i komentari da će Hasičić potegnuti svoje veze, da mu neće faliti dlaka s glave i da će Džemila Jusić stradati.

– Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Travnik izražava duboko suosjećanje sa svima koji su pretrpjeli bol i patnju i nada se da će nadležni istražni i sudski organi učniti sve kako bi se utvrdila puna istina i procesuirao zločin, priopćeno je jučer iz Medžlisa Travnik.