MUP KSB uspješno rasvijetlio deset internet prevara

U cilju sprječavanja i suzbijanja internet prevara, Uprava policije MUP-a Kantona Središnja Bosna je upozoravala građane u više navrata o učestalim internet prevarama, navodeći i sam način vršenja tih prevara.

U tom kontekstu, poduzimajući kontinuirane planske aktivnosti u borbi protiv krivičnih djela iz oblasti računalnog kriminaliteta, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a uspješno su rasvijetlili 10 krivičnih djela internet prevare.

Naime, u proteklom periodu na području našeg Kantona prijavljeno je više ovakvih krivičnih djela, kojima je oštećenim osobama pričinjena znatna materijalna šteta. Prema prijavama, osumnjičeni se predstavljao kao službenik banke, te od građana tražio da mu dostave podatke s bankovnih kartica (broj kartice s prednje strane, kao i brojeve sa stražnje strane kartice – CVV/CVC), kako bi im banka uplatila novčani poklon bon. Dostavljeni podaci su mu omogućavali da izvrši nedopušteno skidanje novca s računa građana putem interneta. Novac je prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području cijele Bosne i Hercegovine, odakle je podizao taj novac.

U suradnji s nadležnim Kantonalnim tužiteljstvom, provedene su radnje dokazivanja, a na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršen je pretres vozila, kao i stambenog prostora u Sarajevu, koje koristi osumnjičeni D.M., rođen 1997. godine, iz Sarajeva. Prilikom pretresa pronađen je jedan plinski pištolj, mobitel, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem predmetnih krivičnih djela.

Protiv osumnjičenog nadležnom Kantonalnom tužiteljstvu slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenju 10 krivičnih djela iz oblasti internet prevara.

Navedene aktivnosti su realizirane u suradnji s Federalnom upravom policije, MUP-om Kantona Sarajevo i MUP-om Tuzlanskog kantona.

(Ured komesara)

FOTO: Ilustracija