Movember – posljednjeg dana studenog

Prevedeno s engleskog jezika – Movember je godišnji događaj koji uključuje puštanje brkova tijekom mjeseca studenog kako bi se podigla svijest o zdravstvenim problemima muškaraca, kao što su rak prostate, rak testisa i samoubojstvo muškaraca.

U svijetu se kroz mjesec studeni raznim aktivnostima obilježava podizanje svijesti o borbi protiv zdravstvenih problema muškaraca. Jedna od najpoznatijih aktivnosti koja alarmira podizanje svijesti o preventivnim pregledima, jeste puštanje brkova ili brade kod muškaraca.

Rak prostate je zloćudni tumor koji nastaje u prostati, a vremenom se može putem krvi i limfe proširiti u druge organe i tkiva. Srećom, rak prostate uglavnom sporo raste u odnosu na mnoge druge vrste karcinoma. Skoro 90% svih karcinoma prostate ostaju desetljećima klinički neprimjetni. Ovako visoka učestalost klinički neprimjetne ili slučajno otkrivene zloćudne bolesti je jedinstvena osobitost raka prostate.

Rak prostate se pojavljuje gotovo isključivo kod muškaraca starijih od 40 godina. Kod gotovo polovice muškaraca preko 70 godina mogu se ustanoviti barem mikroskopski tumori prostate. Muškarci kojima je netko u obitelji obolio od raka prostate, imaju značajno veći rizik od razvoja bolesti. Iako se razmatrala mogućnost da aktivni seksualni život povećava rizik razvoja raka prostate, većina kliničkih studija opovrgava tu mogućnost. Smatra se da postoji određena povezanost između nekih infekcija, kao što su bakterijski prostatitis i neke virusne infekcije (virus herpesa, humani papiloma virus, citomegalovirus), no takva veza do sada nije znanstveno dokazana. Desetogodišnja studija je pokazala kako muškarci s benignom hiperplazijom prostate (BHP) nemaju veći rizik od razvoja raka prostate.

Izuzetno je važno da svaki muškarac vodi računa o svom zdravlju s naglaskom na preventivne preglede i pretrage kako bi se ovakva ili slična oboljenja otkrila na vrijeme i rezultirala potpunim izlječenjem.

Dragi muškarci, niste sami, Radio Vitez misli na vas. Tema je prevažna i ne smije biti na marginama.