Mještani protiv izgradnje hidroelektrana u Vitezu

Najavljenoj izgradnji dviju mini hidroelektrana na rijeci Kruščici u općini Vitez usprotivila se skupina mještana koji upozoravaju da će to uništiti rijeku, okolna izletišta i turistički potencijal ovog područja
“Hidroelektrane će od rijeke napraviti suho korito. Tu imamo 21 ljetnikovac, ljuljačke, klackalice, mreže za odbojku i svi ti sadržaji privlače veliki broj ljudi. Borit ćemo se svim legitimnim sredstvima kako ne bi došlo do izgradnje, jer ne dozovoljavamo nikome da uništi ovako čistu i pitku rijeku.
Nismo protiv investicija, ali na ovom području želimo vidjeti etno sela, restorane i ribnjake”, kazao je novinarima mještanin naselja Kruščica Haris Hurem.
A da će radovi na izgradnji jedne hidroelektrane, za koju je koncesiju dobila tvrtka “Higracon” d.o.o. Sarajevo, početi ovog mjeseca najavio je direktor ove kompanije Armin Hadžialić.
“Vršimo dodatna mjerenja, a ovog mjeseca počinjemo sa izgradnjom. Sve je završeno u zakonskim okvirima. Prošli smo trnovit put da se dobiju sve dozvole, bile su javne rasprave i apsolutne nema ničega da je suprotno zakonu.
Zakonski uvjeti su jasni, a bit će postavljena i mjerna stanica koja će pokazivati koliko vode dolazi na vodozahvat, a koliko odlazi. Sve će biti kontrolirano i nema razloga za strah”, kazao je Hadžialić.
Skupina mještana naselja Kruščica, kojima potporu daju i pojedini sportski ribolovci, najavila je kako će se prosvjedima nastaviti boriti protiviti izgradnje hidroelektrana.

(Izvor:zenit.ba)