Vijesti iz BiH

Ministrica Pendeš u službeni posjet primila ministra obrane Republike Hrvatske Buljevića

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u posjet je primila izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske, predvođeno ministrom obrane Josipom Buljevićem.

U sastavu izaslanstava, sastanku su nazočili i zamjenik ministrice obrane BiH Sead Jusić, veleposlanik R. Hrvatske u BiH NJ.E. Ivan Del Vechio te vojni izaslanik R. Hrvatske u BiH pukovnik Božo Vukasović.

Ministrica Pendeš se zahvalila na potpori koju Vlada Republike Hrvatske pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, ističući kako je cilj naše zemlje prvenstveno izgraditi jedno uređeno društvo i zemlju koja će biti dio kolektivne sigurnosti kakvu pruža NATO savez. Istaknula je da je bilateralna suradnja MO BiH i MO R. Hrvatske izuzetno kvalitetna, naglašavajući posebno značajnu potporu MORH-a obuci i edukaciji pripadnika OS BiH na vojnim obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj. Naglašavajući da i MO i OS BiH imaju obučne kapacitete koji su stavljeni na raspolaganje pripadnicima vojski zemalja iz regija, ministrica Pendeš je govorila i o projektima koje provode MO i OS BiH na polju izgradnje kapaciteta MO i OS BiH.

„Iako mali brojčano, MO i OS BiH su pokazali da su kredibilan partner i najbolji predstavnik BiH u inozemstvu, pri čemu prvenstveno govorim o sudjelovanju naših pripadnika u NATO i UN vođenim mirovnim misijama u okviru savezničkih snaga; ali i važan dio bosanskohercegovačkog društva, posebno kada govorimo o izuzetnom odgovoru na prirodne i druge katastrofe te o doprinosu procesu deminiranja u našoj zemlji“, istaknula je ministrica Pendeš

Ministar obrane R. Hrvatske Josip Buljević kazao je kako R. Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju toliko sličnosti i da su povezane kako povijesno tako i svojim geopolitičkim položajem te da je stoga Vlada R. Hrvatske strateški opredijeljena za pružanje snažne potpore Bosni i Hercegovini na njenom putu ka NATO-u i EU.

„Republika Hrvatska se zalaže za promicanje euroatlantskih vrijednosti i u interesu nam je da cijela regija bude dio NATO i EU obitelji, koje pružaju jedan skup vrijednosti ljudskih prava, obrazovanja, sigurnosti i ekonomskog prosperiteta“, rekao je ministar Buljević.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend