Ministrica Pendeš u posjet primila polaznike Nacionalnog obrambenog univerziteta IR Pakistan, te održala sastanak s veleposlanikom Republike Italije u BiH

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš je u posjet primila predavače i polaznike Nacionalnog obrambenog univerziteta (NOU) Islamske Republike Pakistan, koje su predvodili zračni komodor Shoaib Akbar te zamjenik šefa misije IR Pakistan u BiH Khalid Hussain Khan Gudaro.

 U svom uvodnom obraćanju, zahvaljujući na posjetu i pozdravljajući  ovakvu vrstu suradnje i razmjene iskustava, ministrica Pendeš je govorila o trenutnim prioritetima Bosne i Hercegovine i aktivnostima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH. Posebno je naglasila opredijeljenost naše zemlje za pristupanje NATO-u i Europskoj uniji, ističući da je put BiH ka euroatlantskim integracijama najbolja opcija za Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

„Oružane snage BiH jedan su od najboljih dijelova bosanskohercegovačkog društva“, kazala je ministrica Pendeš prilikom predstavljanja temeljnih zadaća OS BiH, osvrćući se posebno na sudjelovanje pripadnika OS BiH u operacijama potpore miru i njihov doprinos izgradnji mira i sigurnosti u svijetu.

S obzirom da je ovo treći posjet predstavnika Nacionalnog obrambenog univerziteta IR Pakistan Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH u posljednjih nekoliko godina i zračni komodor Shoaib Akbar je istaknuo kako se nada da će se ovakav vid suradnje i studijskih posjeta nastaviti i ubuduće jer je, kako kaže, razmjena iskustava na obrambenom polju između dvije zemlje izuzetno važna.

Polaznici NOU IR Pakistan, među kojma su časnici, civili i međunarodni polaznici, imali su prigodu postavljati pitanja ministrici Pendeš, a najviše ih je zanimao status BiH na putu ka NATO-u, razvoj sustava borbe protiv terorizma u BiH, suradnja OS BiH s vojskama arapskih zemalja te sudjelovanje OS BiH u operacijama potpore miru.

Predviđeno je da predstavnici NOU IS Pakistan posjete i Zajedniočki stožer OS BiH, Operativno zapovjedništvo OS BiH i Središte za obuku za operacije potpore miru (PSOTC) OS BiH.

Uz ove aktivnosti, ministrica Pendeš je, sa suradnicima, održala sastanak s veleposlanikom Republike Italije u BiH Nj.E. Ruggerom Corriasom.

 Tema sastanka bila je vezana za aktivnosti Ministarstva obrane BiH kada su u pitanju aktivnosti na ispunjavanju uvjeta za aktiviranje MAP-a i približavanje NATO-u.

Ministrica Pendeš je istaknula kako je Ministarstvo obrane BiH poduzelo sve potrebne korake iz svoje nadležnosti kako bi se ispunio uvjet za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP-a) te da će i dalje davati potporu nadležnim organima da se u što skorije vrijeme uknjiži nepokretna perspektivna vojna imovina.

Veleposlanik Corrias je kazao da Republika Italija podupire državu Bosnu i Hercegovinu u njezinim naporima da postane članicom NATO-a te da smatra da NATO i zemlje članice jesu zainteresirane za BiH, ali i da je potrebno intenzivnije raditi na ispunjenju uvjeta koji je pred BiH postavljen kada je u pitanju pristupanje NATO-u.

(Ured za odnose s javnošću)