Ministrica obrane BiH na ministarskom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a u formatu misije „Odlučna potpora“ u Bruxellesu

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš  predvodila je izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na ministarskom sastanku NATO-a u formatu “Odlučna potpora”, koji je održan 29. lipnja 2017. godine u Stožeru NATO-a u Bruxellesu.

 

Na sastanku su sudjelovali ministri obrane zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja čiji pripadnici sudjeluju u misiji potpore miru u Afganistanu.

 

Službenom dijelu sastanka prethodili su bilateralni sastanci ministrice obrane BiH s novoimenovanom ministricom obrane Makedonije Radmilom Šekerinskom-Jankovskom  i ministrom obrane Bugarske Krasimirom Karakachanov, s kojima je razgovarala o sigurnosnoj situaciji u regiji Balkana i o unaprjeđenju obrambeno-vojne suradnje.

 

Na ministarskom sastanku diskutiralo se o trenutačnoj političkoj i vojnoj situaciji u Afganistanu, s težištem na  pronalaženju odgovora na zahtjeve i izazove za potpuno implementiranje misije „Odlučna potpora“, kao  i o razvijanju plana aktivnosti za 2018. godinu i poslije, čime se potvrđuje opredijeljenost NATO-a za dugoročnu pomoć i potporu Afganistanu.

 

U svom obraćanju tijekom sastanka, ministrica Pendeš je naglasila uspješno i kontinuirano sudjelovanje pripadnika OS BiH u misiji „Odlučna potpora“, te iskazala spremnost za nastavak kontribucije i nakon 2017. godine, čime se potvrđuje opredijeljenost BiH da nastavkom angažiranja pripadnika OS BiH doprinosi održavanju sigurnosti i stabilnosti u Afganistanu.

 

Nakon sastanka, ministrica Pendeš je imala kratke susrete s ministrima obrane Slovenije, Hrvatske, Turske, Austrije i Albanije, tijekom kojih su razmijenjeni stavovi o situaciji u Afganistanu, ali i o progresu koji BiH čini na svom euroatlantskom putu, aludirajući na što skorije aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

 

Pored ministrice Pendeš, u sastavu izaslanstva MO i OS BiH nalazili su se i pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef kabineta/savjetnik ministra obrane BiH Josip Rajić i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Alija Kožljak.

 

(Ured za odnose s javnošću)