Vijesti iz BiH

Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH domaćini i organizatori Međunarodne vojne vježbe „REGEX 16“

Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH domaćini su i organizatori Međunarodne vojne vježbe „REGEX 16“ koja se održava u kasarni „KOZARA“ i vojnom poligonu „MANJAČA“ u Banja Luci od 24. do 27. oktobra 2016. godine.

 

CILJ VJEŽBE je obuka i unaprijeđenje operativnih sposobnosti komandi i jedinica kako zemlje domaćina tako i partnerskih zemalja u planiranju i izvršenju Operacija podrške miru u realnom vremenu i Multinacionalnom okruženju.

Planom vježbe predviđena je aktivnost provjere primjenjivosti doktrinarnih publikacija koje reguliraju i podržavaju Kolektivnu obuku i Proces planiranja vježbi, kao i jačanja regionalne suradnje, mira i stabilnosti.

 

Na vježbi “REGEX 16” u Bosni i Hercegovini, učešće će uzeti zemlje članice iz raznih programa partnerske suradnje sa NATO:

  • PfP: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Makedonija, Srbija, Ukrajina, Gruzija, Armenija
  • Mediteranski dijalog (MD): Jordan, Tunis.
  • Istanbulska inicijataiva za suradnjom (ICI): Ujedinjeni Arapski Emirati,
  • Partneri diljem svijeta (PatG): Pakistan.
  • EUFOR

U procesu planiranja vježbe značajnu ulogu imala je NATO komanda – JFC (Joint Force Command) iz Napulja angažiranjem svojih eksperata, ali i svojih predstavnika iz NATO šataba u Sarajevu koji su tokom pripreme vježbe svojom savjetodavnom ulogom pomogli da se uspješno  implementira doktrinarna NATO publikaciju za organiziranje vježbi i provođenje kolektivne obuke.

 

Činjenica da je domaćinstvo ove vježbe povjereno našim Oružanim snagama uz prisustvo preko 600 vojnika iz više od 10 (deset) zemalja govori o njenoj važnosti i značaju, ali i o svojevrsnom priznanju našem Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na dostignućima u procesu približavanja euro-atlanskim asocijacijama i institucijama.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend