Metalska industrija najvažniji sektor privrede BiH

Metalska industrija se učvrstila kao najvažniji sektor privrede BiH, a dva glavna stuba na kojima počiva njeno dugogodišnje liderstvo su namjenska i industrija auto-dijelova, poručili su iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

Prema njihovim podacima, rezultati domaćih kompanija iz ovog sektora i indikatori koji pokazuju njihov uspjeh u prošloj i pretprošloj godini, ukazuju na značajan napredak. Rast ovog sektora je, kako ističu, posebno ojačao nakon 2014. godine, kada je postao pozitivno dvocifreni broj.

Dovoljan pokazatelj je da je za prvih devet mjeseci rast izvoza u automobilskoj industriji iznosio 11,8 odsto. Iz STK BiH kažu da uz industriju auto-dijelova, sve bolje poslovne rezultate ostvaruje namjenska industrija BiH, što je uzrokovano, prije svega, povećanom potražnjom na svjetskom tržištu, ali i poboljšanim uslovima poslovanja na domaćem tržištu, posebno kada je u pitanju smanjenje administrativnih barijera.

“Može se očekivati da će 2016. godina biti rekordna kada se radi o izvozu naoružanja i vojne opreme, jer je u komparaciji prvih devet mjeseci prošle godine s istim periodom 2015. indeks promjene iznosio 53 odsto”, rekli su iz STK BiH. Prema njihovim riječima, bh. namjenska industrija najviše izvozi municiju za vojno oružje, revolvere i pištolje. Ključna izvozna tržišta su Egipat, Malezija, Saudijska Arabija, ali i Švajcarska, SAD, Turska, Avganistan, te Srbija i Bugarska. Na tim, ali i tržištima Filipina i Angole, bh. namjenska industrija bilježi milionski izvoz. O kolikom izvozu se radi, pokazuju podaci Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prema kojima je samo u 2015. godini izdato dozvola za izvoz vojne opreme, naoružanja i proizvoda dvojne namjene u iznosu od oko 606 miliona maraka, što je bilo 100 odsto više nego godinu dana ranije.

Prema podacima do kojih su došli federalni mediji, namjenska industrija u FBiH je u 2016. godini ostvarila prihod u iznosu od 240 miliona KM, što je najbolji rezultat u poslijeratnom periodu.

Najveći dio prihoda zabilježen je na osnovu izvoza u više od 30 zemalja svijeta, a prema optimističnim najavama, u ovoj godini se očekuje realizacija od blizu 300 miliona KM. Uspjeh u poslovnom segmentu ostvarile su kompanije “Igman” iz Konjica i goraždanski “Ginex”, a ogroman iskorak napravile su i firme “Zrak”, “Pretis”, “Vitezit” i “Binas”.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije, za Klix.ba je kazao da je 2016. bila najbolja godina za namjensku industriju.

“U prošloj godini smo uradili puno stvari kako bismo stabilizirali firme koje nisu bile u takvom položaju”, rekao je Džindić.

Inače, proteklu godinu obilježili su izvozi u više od 30 zemalja svijeta, a kao najveći izvoznik navodi se preduzeće “Igman” s prihodom od blizu 110 miliona KM.

Iz STK BiH ističu da slobodnih kapaciteta i mogućnosti za širenjem proizvodnog programa u ovom brzorastućem sektoru ima, ali da je neophodno izvršiti modernizaciju opreme kako bi se zadovoljili zahtjevi kupaca.

“S tim u vezi, strateška partnerstva, zajednička ulaganja i izvoz na treće tržišta su fokus strategije bh. firmi iz oblasti namjenske proizvodnje”, naveli su iz STK BiH. Kada je u pitanju industrija auto-dijelova, iz ove komore su rekli da stručnost domaće radne snage u proizvodnom sektoru i odvažnost menadžmenta daju nadu da je perspektiva bh. industrije auto-dijelova optimistična.

(Business magazin)