Mentorstvo, edukacija i početni kapital za mlade u BiH

Žiri koji će ove godine odlučivati o tome ko će ove godine u Bosni i Hercegovini biti finalisti i pobjednici Nagrade za društvene promjene, predstavljen je u Sarajevu. Bila je to i prilika da se potencijalni učesnici ovog programa podsjete da rok za podnošenje prijava ističe 30. aprila u 23:59h.

Riječ je o izboru najboljih ideja za društvene biznise koje se nagrađuju znanjem i početnim kapitalom. U toku je konkurs na kojem mogu da učestvuju svi mladi čije bi ideje za biznis mogle da riješe neki društveni problem.

Nagrada za društvene promjene podrazumijeva višemjesečni proces u kojem materijalna nagrada dolazi tek na kraju, ali je sve ono što tome prethodi ključna vrijednost koju učesnici dobijaju. Širom Bosne i Hercegovine održan je niz radionica, na kojima su se mladi ljudi, prije svega studenti, upoznali sa načinima za pretvaranje ideja u prave biznis planove. Po završetku konkursa, žiri će izabrati timove koji ulaze u finale i dobijaju mentorsku podršku vrhunskih menadžera i profesora koji će im pomoći  da do najsitnijih detalja razrade planove svog budućeg poslovanja.

Tri najbolje ideje dobijaju i dodatne nagrade, početni kapital od 4.000 KM, dalju mentorsku podršku u pokretanju posla i priliku da učestvuju na završnom europskom događaju nagrade za društvene promjene, koji se svake godine održava u Beču.

Pojam društvenog biznisa u regionu Zapadnog Balkana u sjenci je pojma socijalnog preduzetništva. Iako slične, ove kategorije različite su na mnogo načina, a najjednostavnija definicija društvenog biznisa kaže da je to  biznis koji ostvaruje profit za svoje vlasnike, ali istovremeno rješava neki društveni problem.

Nagrada za društvene promjene dodeljuje se u 11 zemalja Evrope, a postoji od 2009. godine. Ideja je potekla sa jenog od najuglednijih ekonomskih univerziteta u svijetu, Bečkog univerziteta za ekonomiju i biznis (Wirtschaftsuniversität Wien), a od početka je podržavaju Erste Fondacija (Erste Stiftung) i bečki Impact Hub. U Bosni i Hercegovini nagradu sprovodi Fondacija Dokukino uz podršku velikog broja lokalnih partnera.

Žiri čine: Svetlana Cenić (ekonomska analitičarka), Zoran Puljić (Fondacija Mozaik), Edin Mehić (Networks), Selma Kadić-Maglajlić (Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu), Predrag Borojević (Funky Guerilla) i Vladimir Ćorić (OKC Abrašević).

Više informacija o projektu, te prijave ideja moguće su na: www.socialimpactaward.ba.