Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2017.

Dvadeseti, jubilarni Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2017. održava se od 4. do 8. travnja, a zemlja partner drugi je put Republika Hrvatska.

Na najavnoj konferenciji za novinare, održanoj u hotelu Mostar u Mostaru, govorili su direktorica Sajma Dalfina Bošnjak i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

“Posebna nam je čast što će za dvadeseti rođendan zemlja partner biti Hrvatska i što će sajam otvoriti Andrej Plenković, hrvatski premijer. Naša zemlja i Hrvatska su značajni trgovinski partneri, a primjetan je rast robne razmjene”, kazala je u uvodu direktorica sajma, objašnjavajući izbor zemlje partnera ovogodišnjeg sajma. Sajam je preživio i neke teške godine, posebno nakon 2008. i velike ekonomske krize, ali se već sada može reći kako su negativni trendovi zaustavljeni te da je primjetan značajan porast broja izlagača, kao i zemalja iz kojih oni dolaze.

“Dodana vrijednost na našem sajmu su međunarodne konferencije, kao i stručni skupovi koje organiziramo. Među značajnijim konferencijama koje će se održati ove godine, izdvajamo dvodnevnu konferenciju s međunarodnim sudjelovanjem NR Kine i Inicijative 16+1, odnosno “Jedan pojas – jedan put”, na kojoj će sudjelovati veleposlanici 16 zemalja istočne i jugoistočne Europe, uključujući i NR Kinu te, naravno, BiH. Uz taj veliki događaj, izdvojili bismo konferenciju “Komunikacijski sustavi” na kojoj će biti predstavljena južna trasa koridora Vc i njezin značaj za regiju. Nove tehnologije i tehnološka inovativna otkrića predstavit će tvrtka Ericsson Nikola Tesla. Razvoj maslinarstva u Hercegovini također će biti jedna od tema okruglih stolova, kao i predstavljanje bh. gospodarstva, gdje će se predstaviti gospodarstvenici iz BiH i Udruga bh. Hrvata iz Zagreba “Prsten”. Uz poslovni, sastavni dio sajma čine i kulturno-zabavni sadržaji”, najavila je Bošnjak, zahvalivši svim izlagačima i medijima koji su svih ovih godina pratili sajam.

O nastupu gospodarstvenika iz Hrvatske, kojih će ove godine biti 80, govorio je veleposlanik Del Vechio.

“Ovaj sajam apsolutno zaslužuje status regionalnog sajma kada se vidi tko na njemu izlaže te koje se teme otvaraju. Važnost ovog sajma je tim veća jer će u Bosni i Hercegovini, ali i regiji odvući pozornost s političkih pitanja na ona gospodarska koja život znače”, kazao je veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Najznačajniji partneri

Veleposlanik je još jednom naglasio značaj gospodarske suradnje Bosne i Hercegovine i Hrvatske, činjenicu da smo mi najveći vanjskotrgovinski partneri na razini od milijardu i 600 milijuna eura godišnje.“Hrvatska u Bosni i Hercegovini ima više od 200 registriranih kompanija, a Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj više od 100. Veseli me što u posljednjim mjesecima rastu makroekonomski parametri Bosne i Hercegovine, posebno je značajan rast izvoza u zemlje Europske unije”, dodao je veleposlanik Hrvatske.

Na sajmu će biti predstavljeno više od 800 izlagača, polovina je iz BiH. Uz Hrvatsku, na sajmu će se predstaviti izlagači iz još tridesetak zemalja svijeta, a prvoga dana, na svečanosti otvorenja, u utorak, 4. travnja, u 11 sati očekuje se dolazak visokih političkih izaslanstava i brojnih dužnosnika iz BiH i cijele regije. Mostarski sajam je sajam općeg tipa i na njemu će se tradicionalno predstaviti gospodarski subjekti iz gotovo svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor. Sastavni dio Mostarskog sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma na kojem se predstavljaju autohtona domaća vina i turistički potencijali te Sajam knjige i grafičke industrije.

(Business magazin)