Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji obilježava se 15. svibnja, a proglasili su ga Ujedinjeni narodi 1989. godine kako bi se naglasilo da je obitelj temelj današnjeg društva te da se iz obitelji i obiteljskog okruženja stvaraju ljudi sa svojim karakterom, stavovima i vjerovanjima koji grade neki budući svijet.

Obilježavanjem ovoga dana želi se ukazati i da se bitna obilježja čovječanstva kao što su zajedništvo, tolerancija, demokracija, svjetski mir, počinju izgrađivati u obitelji.

Međunarodnim danom obitelji želi se potaknuti djelovanje svih nadležnih subjekata u korist obitelji, pružiti podršku uvažavanju obiteljskog života, tradicija i običaja, pokazati solidarnost u potrazi i rješenjima za boljim standardima i kvaliteti života obitelji.

U ostvarivanju tih nastojanja obitelji imaju i velike potrebe, ali i brojne probleme koje ne mogu riješiti same, izolirano, niti samo u jednom danu. Zato susreti obitelji, koje potiče obilježavanje Međunarodnog dana obitelji, istodobno usmjeravaju pažnju nadležnima na takve potrebe, pomažu identifikaciji uzroka i potreba te pokreću nove akcije koje će pridonositi rješavanju tih teškoća i potreba obitelji.

izvor: laudato.hr/radiovitez.ba