Masovni prosvjedi branitelja sve izgledniji

Koordinacija 16 braniteljskih udruga proisteklih iz HVO-a i Armije BiH uputila je pismo federalnom ministru za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Zahidu Crnkiću od kojeg traže hitno donošenje seta braniteljskih zakona ili će u suprotnom izići na masovne prosvjede. Naime, oni zahtijevaju donošenje zakona o povoljnim vojnim mirovinama i zakona o demobiliziranim braniteljima, zbog čega su bili spremni na ulice izići za vrijeme proteklih izbora, ali su ipak u posljednji trenutak od te namjere odustali. Razgovori s vlastima
Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a Federacije, istaknuo je kako su navedeni zaključci doneseni na jučerašnjoj sjednici Koordinacije braniteljskih udruga. – Ostavit ćemo ministarstvu 15 dana za odgovor, nakon čega ćemo ovisno o razvoju situacije odlučiti o daljnjim koracima. Ukoliko se naši zahtjevi ponovno odbiju, prosvjedi su najizglednija opcija, istaknuo je Jurčević. I na jučerašnjoj sjednici branitelji su raspravljali o navedenim, ali i brojnim drugim nagomilanim problemima. Kako nam je potvrdio Jurčević, većina branitelja već je izgubila strpljenje zbog višegodišnjeg ignorantskog odnosa prema njima. – Nadamo se da će se problem oko donošenja naših zakona riješiti razgovorom, ali ako to ne bude moguće, mi ćemo se za naša prava boriti i na druge načine, kategorički je poručio Jurčević.
Zatvorena vrata
Podsjetimo, braniteljske udruge ogorčene su situacijom da zakon o povlaštenim vojnim mirovinama i zakon o demobiliziranim braniteljima već duže vrijeme stoje u ladicama federalne Vlade, koja ih ne želi potvrditi iako su već usuglašeni.
Kako naglašavaju iz braniteljskih udruga, oni su u više navrata pokušali s federalnim premijerom i resornim ministrom razgovarati o ovim problemima, ali nisu naišli na razumijevanje. Osim problema s donošenjem spomenutih zakona, Jurčević tvrdi kako branitelji već mjesecima ne primaju svoje naknade, što ih je dovelo na rub egzistencije. Prema tome, nova vlast u ruci će imati “vruć krumpir” zvan braniteljska populacija čija se pitanja protežu već 15 godina, a niti jedna dosadašnja garnitura vlasi nije uspjela u postupnosti riješiti ovaj gorući problem.
(DL)