Marina Pendeš nova predsjednica Zajednice žena HDZ-a BiH

Novo vodstvo Zajednice žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača” na čelu s aktualnom ministricom obrane BiH Marinom Pendeš izabrano je na današnjoj III. konvenciji Zajednice žena HDZ-a Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine „Kraljica Katarina Kosača”  održanoj u Mostaru. Također je imenovano i Predsjedništvo te Nadzorni odbor Zajednice žena HDZ-a „Kraljica Katarina Kosača”.

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović je izrazio ponos što je nakon osam godina od organiziranja, Zajednica žena prepoznata na način da su osnova funkcioniranja političkoga ali i svakog drugog dijela života BiH i HDZ-a.

– Preohrabren sam onim što ste radili proteklih osam godina djelovanja, posebice u zadnjih četiri godine jer danas ono što je nekad bila priča, postaje realnost. S te strane ponos, koji danas svi baštinimo, je što ste uspjele biti i predsjednice i ministrice i veleposlanice i zastupnice i ne postoji segment života u BiH u koji se niste nametnule – istaknuo je dr. Čović, te zaključio kako je Zajednica žena dio “velike obitelji HDZ-a koja može biti na ponos i stranci i hrvatskom narodu ali i uopće BiH”.

Na uspješnu suradnju  između Mladeži HDZ-a i Zajednice žena “Kraljica Katarina Kosača” podsjetio je i Vedran Kožul, predsjednk Mladeži HDZ BiH.

– O našoj opredijeljenosti za zastupljenost žena u političkom životu BiH govori i podatak da je u  Predsjedništvu Mladeži HDZ-a od 18 članova i članica, 10 žena te da su sve tri dopredsjednice žene, kao i da je zamjenica predsjednika Mladež HDZ, žena – napomenuo je Kožul.

Dosadašnja predsjednica Zajednice žena Marija Zelenika je podnoseći izvješće o radu Zajednice, za svoga četvorogodišnjeg mandata, podsjetila na održanih dvadeset sjednica Predsjedništva Zajednice HDZ-a.

– Obišli smo BiH uzduž i poprijeko, od Mostara, Livna, Doboja, Ljubuškoga, Zenice, Sarajeva, Viteza, Kiseljaka, Odžaka, Posušja – kazala je Zelenika, podsjećajući da su u njezinom mandatu održana četiri središnja odbora, te nastavljena suradnja s nevladinim organizacijama koje u središtu svoga rada imaju statut žene u današnjem društvu BiH i nevladinim organizacijama koje se na poseban način bave pitanjem ženskoga zdravlja, kao i na sudjelovanje na konferencijama Europske pučke stranke žena i mnogim humanitarnim akcijama za socijalno ugrožene obitelji, djecu s posebnim potrebama itd.

Na konvenciji su uz izaslanstvo HDZ-a BiH, nazočili predstavnice i predstavnici na svim razinama vlasti u BiH.

Saziv Predsjedništva Zajednice žena izabran na 3. konvenciji:

Predsjednica Zajednice žena HDZ-a BiH Kraljica Katarina Kosača Marina Pendeš

Zamjenica predsjednice:  Ankica Gudeljević BD

Dopredsjednice:

1. Milica Pehar HNŽ

2. Vesna Dolič HBŽ

3. Po zaključku usvojenom na Konvenciji Predsjedništvo će izabrati  dopredsjednicu iz RS-a

Članice Predsjedništva, čija su imena poslale njihove Županijske organizacije i odbor za Brčko distrikt.

 1. Maja Pođanin– Tuzlanska županija
 2. Maja Marić– Hercegovačko-neretvanska županija
 3. Anita Markić– Zapadno-hercegovačka županija
 4. Adrijana Zarinković– Vrhbosanska županija
 5. Anđelka Buljan– Herceg-bosanska županija
 6. Mira Ivaković– Distrikt Brčko
 7. Zorica Raguž Osmanagić– Posavska županija
 8. Ankica Marković – Zeničko Dobojska županija
 9. Greta Kuna -Središnja Bosna                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Po zaključku usvojenom na Konvenciji Predsjedništvo će izabrati članicu iz  RS-a

Članice Nadzornog odbora:

 1. Draška Propadalo HBŽ
 2. Helena Lončar ZHŽ
 3. Cedrela Jirota Dedović VBŽ
 4. Blaženka Lucić PŽ
 5. Suzana Jonjić ZE-DO