Maline u BiH i do 10 KM po kilogramu, cijene će pasti

U cilju iznalaženja rješenja za probleme s plasmanom maline, Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta planira ovog ljeta realizirati intenzivnu kampanju za distribuciju i promociju jagodičastog voća na domaćem tržištu.

 

 

Prema provedenim istraživanjima potrošnja maline po glavi stanovnika iznosi manje od 1 kilogram godišnje, dok je potrošnja uvoznog voća preko 50 kilograma.

Kao jedan od problema identificirano je i stanje u distribuciji, jer je u lipnju mjesecu prošle godine prema istraživanju USAID/Sweden FARMA II projekta malina bila dostupna svega u 4 od 10 maloprodajnih objekata, piše Klix.ba.

Kampanja će staviti fokus na brojne nutritivne koristi koje konzumacija jagodičastog voća ima na zdravlje potrošača, kao i na inovativne načine za konzumaciju ovih dragocjenih proizvoda. Istovremeno, očekuje se da će kroz povećanu distribuciju manjih pakiranja na domaćem tržištu sami proizvođači doći do boljeg prihoda po kilogramu proizvoda.

“Berba maline već polako kreće, a male količine koje se trenutno mogu naći na tržištu prodaju se po cijenama i do 10 KM po kilogramu. Realno je da će ta cijena uskoro značajno pasti, ali vjerujemo da će i u jeku sezone proizvođači moći dobiti više novca po kilogramu, nego što je to trenutno slučaj na izvoznim tržištima”, izjavio je Armin Kurbegović, menadžer Saveza.

Od proizvodnje malina u BiH živi 20.000 obitelji, a prošle godine ostvaren je izvoz jagodičastog voća u vrijednosti od 80 milijuna KM (od čega je izvoz malina 72,6 milijuna KM).

(vecernji.ba)