Malinari idu u osnivanje zadruga

Uzgajivači malina na prostoru Bosne i Hercegovine uskoro kreću u udruživanje u zadruge, kako bi premostili probleme u otkupu malina, u koje su upali nakon što su udruženi otkupljivači spustili cijenu maline ispod nivoa koji malinarima osigurava opstanak i profit.

 

Kako nam je kazao Almir Dedić, član Upravnog odbora Asocijacije malinara Zajedno za bh. malinu i predsjednik Grupacije malinara TK-a, na ovaj način malinari neće zavisiti o otkupljivačima i sami će moći prodavati svoju malinu.

Transport

– Nažalost, nema nikakvih rješenja kada je u pitanju otkup maline, tako da smo mi primorani ići u osnivanje zadruga, koje imaju mogućnost prodaje proizvoda i izlazak na tržište, tako da bismo mi na taj način zaobišli posrednike i otkupljivače, kazao nam je Dedić.

Podsjećamo, otkupna cijena koju su malinari tražili od otkupljivača, odnosno hladnjačara, iznosi 3 KM po kilogramu, dok su s druge strane hladnjačari njima ponudili 1,8 KM po kilogramu. Ova cijena, kako su kazali, ne može im pokriti ni osnovne troškove, a hladnjačare optužuju da su se udružili u stvaranju monopola na bh. tržištu, s obzirom na to da su im svi ponudili apsolutno iste uslove.

– Mi ćemo ovo pokušati premostiti upravo kroz ove zadruge. Već smo u pregovorima da nabavimo hladnjače, tamo gdje ih nema, a nastojat ćemo i da iskoristimo postojeće koliko je to moguće. Pokušat ćemo kroz IPA fondove da otvorimo nove hladnjače i time da svojim proizvođačima smanjimo i troškove transporta. Sve ovo bi trebalo da popravi položaj malinara na domaćem tržištu, dodao je Dedić.

Okrugli sto

O temi stanja u malinarstvu, sa posebnim osvrtom na formiranje zadruga, bit će održan i okrugli sto u Kantonalnoj privrednoj komori u Tuzli u utorak naredne sedmice, gdje bi malinari trebali donijeti konkretne odluke o prvim koracima u osnivanju zadruga i zaobilaženju otkupljivača kao glavne prepreke u razvoju malinarstva u BiH.

(Oslobodjenje)