Malina nije samo ljekovita već i jako ukusna

Savršeno voće u kojem možete uživati tokom cijele godine i koje ima mnogo prednosti za naš organizam. Maline su ukusne, mirisne i mnogo je načina na koje ih možete iskoristiti. Na vama je da odaberete.

Jeste li znali da maline pripadaju porodici jednog od najljepših cvjetova, ruži. Ah, te mirisne maline, nije ni čudo zašto tako lijepo mirišu.

Ali, maline nisu samo mirisne, kao prvo, obilje fitonutrijenata, vitamina i minerala nalazi se u malinama. Bogate su vitaminima C, E, K, B-kompleksom folnom kiselinomm, kalijem, kalcijem, manganom, magnezijem i više. Maline su elektrana hranjivih tvari koje nam mogu pomoći kako bismo ostali zdravi. Šta ovi nutrijenti mogu učiniti za nas?

Prednosti malina

Kao izvrstan izvor vitamina C mogu pomoći tijelu da se odupre od zaraznih bolesti, smanjuje upalu i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Vitamin C pomaže u kontroli alergija, pomaže da naša koža bude elastična i podatna, te nam s epomaže izboriti protiv zaraznih prehlada, te pomaže našem imunološkom sustavu.

Maline su niskokalorično voće, ne sadrže holesterol i jako su bogate vlaknima. Samim tim idealne su za reguliranje probavnog sustava.

Maline sadrže mnogo fenolnih flavonoida poput antocijanina, kvercetina, galne kiseline, kaempferola, cyanidinsa, salicilne kiseline, pelargonidinsa, i katehina. Ovi antioksidantski kompleksi imaju potencijalne zdravstvene beneficije protiv raka, starenja, upala i neuro-degenerativnih bolesti. Antocijanina koja malinama daje boju, također usporava učinke starenja.

Elaginska kiselina, jedna od glavnih tvari, koja se koristi u borbi protiv raka je također pronađena u malinama.

Maline u službi vašeg zdravlja

Maline su bogate i luteinom i beta-karotenom. Kombinovane, ove dvije tvari djeluju savršeno kod upalnih procesa i usporavaju proces starenja. Kalij je također važan sastavni dio ove predivne voćke jer pomaže pri kontroliranju krvnog pritiska.

Xylitol je zamjena za šećer i dolazi upravo od malina. Ovaj proizvod sporije apsorbira u šećera u crijevima, te neće doprinijeti visokom glikemijskom indeksu, tako da maline itekako mogu biti od pomoći s dijabetesom.

Maline mogu biti učinkovite protiv menstrualnih grčeva, te olakšavaju porod.

Jeste li znali?

Jedna od zanimljivosti o malinama koju sigurno niste znali je da rančeri daju maline svojim ždrjebicama zbog lakšeg ždrijebljenja.

Ljekovitost maline je zadivljujuća, ali malina nije samo ljekovita već i jaaako ukusna.

Od malina možete napraviti preukusne deserte, marmelade, džemove i sokove.

Džem od malina:

Sastojci:

  • 2 kg malina,
  • 1 kg šećera,
  • 2 limuna

Maline je potrebno prije svega dobro oprati i ocijediti, zatim ih staviti u šerpu i ostaviti da stoje preko noći. Sutradan oprati limun, isjeći na kolutove i staviti preko malina. Maline kuhati na tihoj vatri u otklopljenoj šerpi. Sasvim je dovoljno 15-20 minuta. Pjenu koja se stvorila od kuhanja ukloniti i ostaviti da odstoji 15-20 minuta.