Mađarski veleposlanik u posjetu Travniku i Vitezu

Nakon što je posjetio sjedište Srednjobosanske županije Travnik gdje je razgovarao s premijerom Tahirom Lendom, mađarski veleposlanik Jozsef Negjesi s ekonomskom savjetnicom, Dominikom Horvat, u ponedjeljak je posjetio i Vitez. U Poslovnom centru PC-96. Domaćini su im bili predsjednik Udruge poslodavaca Viteza, Anto Rajković i općinski načelnik Tomislav Bošnjak Matić, a razgovorima je prisustvovao i jedan broj uglednih viteških gospodarstvenika.
Tijekom boravka u Vitezu mađarski veleposlanik posjetio je i dvije velike i ugledne viteške tvrtke FIS i Kristal.O razlozima posjeta Travniku i Vitezu veleposlanik Mađarske u BiH, Jozsef Negyesi je kazao:
„Posjeti Travniku i Vitezu, moglo bi se reći, su iste tematike, istovjetnih razloga. Naime, poznato je da Mađarska i BiH imaju dobre prijateljske odnose. Naravno, te naše dobre i prijateljske odnose treba i dodatno iskoristiti, kapitalizirati, a ovaj put mislim na gospodarsku suradnju. To je i osnovni razlog mog dolaska u Travnik i u Vitez. U Travniku smo razgovarali s županijskim premijerom Tahirom Lendom i ministrom Prostornog uređenja Amerom Mrakom i njegovim prvim suradnikom, Draganom Šafradinom. Razgovarali smo, prije svega, o gospodarskoj suradnji tvrtki s ovoga područja s gospodarskim subjektima iz Mađarske i na dobrom smo tragu da na tom planu napravimo pozitivne iskorake“, kazao je mađarski veleposlanik Negyesi.
Nije konkretizirao o kakvim se gospodarskim iskoracima radi, no iz županijskog ministarstva smo donali da je riječ o već poodmaklim razgovorima s mađarskom kompanijom „Biokom“ iz grada Pecsua o mađarskom ulaganju u proces zbrinjavanja komunalnog otpada u Srednjobosanskoj županiji.
Mađarski veleposlanik je kazao da je prvi put službeno u Vitezu i izrazio zadovoljstvo posjetu ovom uspješnom gospodarskom središtu.
„Tematika razgovora ovdje u Vitezu je ista kao i u Travniku, tražiti putove novim gospodarskim iskoracima jer, kako sam doznao, neke viteške tvrtke već od ranije uspješno posluju s tvrtkama iz Mađarske. To je dobro, i bit će lakše kada već postoji suradnja. Znači, treba je nadograđivati, proširivati, poboljšavati, za to ima obostranih interesa, a uvjeren sam kako će partnerske suradnje između Mađarske i BiH biti sve više i u tom svjetlu i suradnje tvrtki iz Srednjobosanske županije, pa tako i viteškog gospodarstva. Zaista nema razloga da tako ne bude“, naglasio je mađarski veleposlanik, Jozsef Negyesi..
Zadovoljstvo posjetom mađarskog veleposlanika nije krio predsjednik viteške Udruge poslodavaca, Anto Rajković, vlasnik uspješne tvrtke Ecos.
„Zahvaljujući, prije svega, našem Vitežaninu, Draganu Šafradinu, pomoćniku županijskog ministra Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, Amera Mrake, došlo je do ovog za nas važnog posjeta. Rekao bih, ovaj naš susret, razgovori koje smo vodili, prije svega su upoznavanje s dosadašnjom suradnjom naših (Kristal, Ecos…) i mađarskih tvrtki suradnjom u budućnosti. Naravno, riječ je o ekonomskim pitanjima gdje uvijek mora biti obostranog interesa, a već na ovim preliminarnim razgovorima, vidjelo se da ima i da će ga biti pa tako i za nastavak i poboljšanje naše suradnje. Kontakti su uspostavljeni, tu su županijske i općinske strukture vlasti i mađarsko veleposlanstvo na čelu s veleposlanikom Jozsefom Negyesijem, njegovom ekonomskim savjetnicom Dominikom Horvat. Nadamo se i vjerujemo u skoru još bolju i kvalitetniju suradnju srednjobosanskog, viteškog i mađarskog gospodarstva. Na obostrano zadovoljstvo“, kazao je predsjednik Udruge poslodavaca Vitez, Anto Rajković.

 

 

(Izvor:vitez.info)