Lončar: U 2024. izdvojit ćemo 85 milijuna KM za zapošljavanje

Ta sredstva planirana su Financijskim planom Zavoda za 2024. godinu. To će biti dovoljno da se programima obuhvati oko 12.000 nezaposlenih. U tijeku su intenzivne pripreme za realizaciju programa zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke za narednu godinu, kaže Lončar

Federalni zavod za zapošljavanje uspješno privodi kraju proces ugovaranja po programima zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke iz 2023. godine, čime je do sada omogućeno zapošljavanje oko 12.000 osoba s evidencije nezaposlenih. 

– Postotak ugovorenih sredstava nikad nije bio viši. Od predviđenih oko 72 milijuna KM za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja ove godine u ospodarstvo smo plasirali gotovo kompletan iznos, što je dokaz aktivnog rada, ali i adekvatno kreiranih programa prilagođenih kako poslodavcima tako i nezaposlenim – rekla je za Avaz direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar.

Dodala je kako su svi programi financirani iz vlastitih sredstava te da su radili u suradnji sa županijskim službama za zapošljavanje.

Federalni zavod za zapošljavanje, kaže, realizira set mjera i programa s ciljem zapošljavanja i samozapošljavanja osoba s evidencije nezaposlenih, s posebnim fokusom na teže zapošljive kategorije nezaposlenih, kao što su mladi, žene, dugotrajno nezaposlene osobe, osobe starije dobi itd.

– Osim toga, u okviru svojih aktivnosti započela je i realizacija programa sufinanciranja obuke nezaposlenih osoba u realnom poslovnom okruženju u skladu s potrebama tržišta rada, odnosno poslodavaca. Evaluacija naših mjera ukazuje na to da između 50 i 70 posto sufinanciranih osoba ostane u radnom odnosu i do 12 mjeseci po isteku perioda sufinanciranja, u oisnosti od toga o kojoj mjeri je konkretno riječ, što predstavlja vrlo dobar rezultat – istaknula je Lončar.

Što se tiče planova za iduću godinu, direktorica naglašava kako je planirano čak 85 milijuna maraka za programe zapošljavanja.

Ta sredstva planirana su Financijskim planom Zavoda za 2024. godinu. To će biti dovoljno da se programima obuhvati oko 12.000 nezaposlenih. U tijeku su intenzivne pripreme za realizaciju programa zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke za narednu godinu. Možemo već sada reći da se planirane mjere neće važnije razlikovati od dosadašnjih, s tim da će pojedinačni mjesečni poticaji biti uvećani sukladno ekonomskim kretanjima u zemlji – zaključila je Lončar.

– U okviru realizacije programa sufinanciranja zajedničkih projekata s drugim organizacijama i institucijama ove godine, mi smo iz vlastitih sredstava sufinancirali realizaciju određenih projekata, navodi Lončar.

– To su, prije svega, projekti zapošljavanja asistentskog kadra za rad s djecom s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama, asistenata na javnim sveučilištima u Federaciji BiH i stručnog kadra u ustanovama socijalne zaštite te djece poginulih branitelja – rekla je Lončar.

izvor: večernji.hr