Ljudi u državnim sigurnosnim agencijama štite teroriste?!

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je da MUP Srednjobosanske županije nije učinio ništa kako bi spriječio Harisa Čauševića zvanog Oks da minira Policijsku postaju u Bugojnu, iako je od Obavještajno-sigurnosne agencije dobio podatke da je riječ o kriminalcu i potencijalnom teroristu.

Ahmetović je za medije u RS-u rekao da su za teroristički napad u Bugojnu odgovorne upravo one policijske strukture koje su ignorirale podatke dobivene od OSA-e.
Pravovremene informacije

Osim toga, on je podsjetio da je Komisija za sigurnost federalnog Parlamenta na jednoj od posljednjih sjednica pokrenula internu istragu o odgovornosti policije SBŽ-a. – Na temelju tih informacija koje je OSA dostavila, Čauševiću se odavno trebalo suditi, ali se to nije dogodilo, iako su ti podaci dostavljeni i MUP-u SBŽ-a, rekao je Ahmetović. Odgovarajući na pitanje znači li to da je krivac za teroristički napad na Policijsku postaju u Bugojnu upravo MUP SBŽ-a, Ahmetović je odgovorio da će to biti poznato nakon završetka interne istrage. S druge pak strane, naš izvor iz MUP-a SBŽ-a kategorički tvrdi kako su oni sve podatke koje su imali proslijedili službama nadležnim za borbu protiv terorizma – OSA-i, SIPA-i i federalnoj Upravi policije. – MUP SBŽ-a nema odjela za borbu protiv terorizma, tako da smo svaki put pravovremeno obavještavali sve nadležne institucije za ovu problematiku i niti jedan podatak nije skriven, naglašava naš sugovornik.
Prebacivanje odgovornosti
Prema tome, iako je još uvijek cijeli slučaj oko terorističkog napada u Bugojnu u fazi istrage, već je počelo prebacivanje odgovornosti s jednih na druge. Kako tvrdi naš izvor iz MUP-a SBŽ-a, jasno je kako su nadležne institucije za borbu protiv terorizma zakazale pa se njihove pogreške žele “prišiti” srednjobosanskoj policiji. – U posljednjih šest mjeseci naš MUP je nadležnim institucijama proslijedio više od stotinu informacija o potencijalnim teroristima i napadima, dok su u isto vrijeme neke županije, poput Sarajevske, uputile tek dvije takve informacije, istaknuo je naš izvor. Prema tome, u MUP-u SBŽ-a pitaju se štiti li netko potencijalne teroriste i osobe opasne za sigurnost zemlje iako je svima jasno o kakvom problemu se radi te da je sigurnosna situacija u zemlji pogoršana, a građani žive u strahu od novih napada. Ukoliko se nastavi dosadašnja praksa prebacivanja odgovornosti jednih na druge, dok se teroristi grupiraju, nalaze nove izvore financiranja te sve više naoružavaju, nikoga ne treba iznenaditi ukoliko se u BiH dogode novi teroristički napadi.
Urađeno dosta posla

Sadik Ahmetović naglasio je kako se nakon napada u Bugojnu uradilo mnogo posla.
– Izmjene zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti upućene su u proceduru, a formiran je i tim koji radi na izmjenama zakona o prevenciji borbe protiv terorizma. Slučaj iz Bugojna je pred Tužiteljstvom BiH. Prema informacijama koje imam, istraga teče dobro, o čemu svjedoče i posljednja događanja poput uhićenja Adnana Haračića. Očekujem da Tužiteljstvo i federalna policija taj slučaj rasvijetle do kraja, rekao je Ahmetović.
(Dnevni list)