LJUBIĆ: Tražit ćemo izjednačavanje prava Hrvata izvan Hrvatske s ostalim hrvatskim državljanima

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom Saboru dr Božo Ljubić izabran je za predsjednika saborskog odbora za Hrvate izvan Hrvatske. Odbor je održao svoju konstituirajuću- prvu sjednicu na kojoj je dogovoreno da se pristupi izradi plana i programa rada Odbora, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na sjednici Odbora je zaključeno da Odbor bude središnje tijelo Hrvatskog sabora na kojem će se raspravljati i definirati politika Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske, te insistirati na dosljednoj provedbi Ustava i zakona o odnosima Republike Hrvatske i Hrvatima izvan Republike Hrvatske, vodeći računa da se radi o Hrvatima koji pripadaju u najmanje tri kategorije: Hrvate u Bosni i Hercegovini gdje su konstitutivan/tvorben i suveren narod, Hrvate koji žive kao manjine u europskim državama i Hrvate koji žive kao dijaspora u europskim i prekooceanskim državama.

Predsjednik Odbora dr Božo Ljubić u uvodnom izlaganju je naglasio ono što je važno za sve hrvatske državljane izvan Republike Hrvatske, a to je izjednačavanje ostvarivanja prava glasa hrvatskih državljana izvan Republike Hrvatske s ostalim hrvatskim državljanima, kao temeljnog ljudskog prava u demokratskim državama. S obzirom da je za to neophodna promjena Ustava koja zahtjeva potporu najmanje dvije trećine zastupnika u saboru, neophodno je zajednički raditi na dobivanju široke potpore u Saboru.

-Očuvanje nacionalnog političkog subjektiviteta Hrvata u Bosni i Hercegovini, te razvijanje bliskih odnosa i suradnje Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom je primarni strateški interes Hrvatske.   Stoga je nužno da se Hrvatska snažno angažira i da se  ostvari puna ustavna jednakopravnost i suverenost Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kao i da se Bosni i Hercegovini pomogne kako bi što prije postala članica Europske Unije i NATO, kazao je Ljubić.

Hrvatska dijaspora je, kako je naglasio Ljubić,  dala nemjerljiv doprinos u procesu demokratskih promjena u Hrvatskoj i  u obrani Hrvatske u domovinskom ratu.

-Hrvatska dijaspora je ogroman razvojni resurs i zadaća je Hrvatskog sabora i Vlade,  na najbolji način apsorbirati sav domoljubni, kreativni i gospodarski potencijal hrvatske dijaspore na svekoliku korist kako domovinske tako i iseljene Hrvatske, istaknuo je Ljubić.

Potpora očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata  koji žive u susjednim i ostalim europskim zemljama kao manjine, po njegovom je mišljenju,  od izuzetnog značaja za sveukupni razvoj hrvatskog nacionalnog bića, te kao zalog unapređenja suradnje Hrvatske i država u kojima Hrvati žive kao manjina.

-Hrvatska je na primjeran europski način riješila položaj manjina koje žive u Hrvatskoj i stoga ima i moralno i svako drugo pravo zahtijevati da se na isti način riješe prava Hrvata koji žive  kao manjine u drugim državama, kazao je.

Nakon rasprave na Odboru je zaključeno da se u procesu izrade nacrta plana i programa, koji se planira usvojiti na sljedećoj sjednici, uključe svojim doprinosom svi članovi Odbora.

/HMS/