Liječenje raka samo jednom injekcijom

Pronađena je Ahilova peta za sve pojavne oblike tumora. Tako bar tvrde britanski znanstvenici, koji su najnovijim rezultatima u borbi protiv ove opake bolesti pružili novu nadu vezanu uz tretman i eventualno konačno izlječenje ove opake bolesti, a čemu se nadaju milijuni oboljelih u svijetu.

Ovim tretmanom će se u skorijoj budućnosti moći na pacijentima primijeniti metoda liječenja pomoću koje će se, kako se vjeruje, moći locirati, detektirati i poput navodećeg projektila uništiti sve stanice raka bez obzira na to u kojem dijelu tijela ili na kojem organu se nalaze.

Prvi pacijenti mogli bi biti tretirani ovom revolucionarnom metodom u razdoblju od sljedeće dvije godine kako bi se izvukli poučci i pripremila terapija koju željno iščekuju mnogi oboljeli.

Glasnogovornik središta za istraživanje raka Velike Britanije, a koji inače financira ovu studiju, kazao je: “Ako rezultati ove studije zažive u praksi, bit će to najrevolucionarniji preokret i napredak u tretmanu raka koji bi mogao rezultirati i konačnim lijekom za ovu opaku bolest.”

Unatoč evidentnom napretku u medicini, rak kao najopakija bolest današnjice još uvijek odnosi na milijune života godišnje u svijetu, a čak i tzv. čudesne droge ne predstavljaju lijek, već u većini slučajeva daju pacijentima samo dodatnih nekoliko tjedana života.

Iako se inače misli kako je tumor zapravo gomila identičnih stanica, to je u praksi jako daleko od istine jer tumor tijekom vremena mutira i raste. Iako neki od lijekova u početku i djeluju na stanice tumora, ako tumor previše mutira, onda i lijek postaje bezvrijedan. Čak i kad se čini kako će lijek uništiti stanice tumora, neke visoko mutirane stanice postaju imune i doslovno iz prikrajka vrebaju te se bolest može ponovno vratiti. Međutim, pojedine izdržljive mutacije mogu se pronaći kod svih stanica raka u samom tumoru, a britanski istraživači su našli jedinstvenu metodu da ih se identificira.

Oni su također dokazali kako su stanice tu. Kod oboljelih od raka pluća izvjestan uspjeh postignut je bijelim krvnim zrncima.

Ova najnovija metoda temelji se upravo na uklanjanju tih bijelih krvnih stanica iz tijela pacijenta, koje se poslije uzgajaju u laboratorijskim uvjetima, na milijune njih.

One bi se potom vratile u tijelo pacijenta kako bi uništile, kako tvrde britanski znanstvenici, svaku pojedinačnu stanicu tumora.

Druga mogućnost ove revolucionarne metode je uporaba informacija o mutacijama samog tumora kako bi se stvorilo cjepivo – lijek koji koristi imunološki sustav kao oružje za borbu protiv raka.

Pristup će, prema dosadašnjim informacijama, biti osobito uspješan kod tumora pluća i kože.

Ali ovaj uspjeh daje nadu ljudima s drugim oblicima ove opake bolesti, uključujući i rak prostate, dojke, kako će od ove metode itekako imati koristi.

(VL)