Lašvanski knjižarij – Festival riječi, od 20. do 24. rujna, u Vitezu i Travniku

Lašvanski knjižarij – Festival riječi, održat će se od 20. do 24. rujna 2017. godine u Vitezu i Travniku.

Udruga za humani i održivi razvoj “Klik” sa sjedištem u Dolcu na Lašvi, u partnerstvu s Udrugom “KulturANTI” iz Sarajeva, od 20. do 24. septembra organizirat će “Lašvanski knjižarij – festival riječi”, kulturnu manifestaciju posvećenu promociji knjige i književnosti koja će biti održana u Travniku i Vitezu, saopćeno je iz Udruke “Klik”.

Ciljevi festivala koji se prvi put organizuje su dovesti književnost u živote građana Travnika i Viteza, ali i svih zainteresiranih stanovnika Srednje Bosne.

– Važan nam je i emancipatorski cilj koji u ovakvom tipu festivala vidi priliku za uključivanje književne scene Lašvanske doline u šira kulturna gibanja BiH te zemalja iz susjedstva s kojima je ona neraskidivo povijesno, kulturno, jezično i politički isprepletena. Svakako treba naglasiti da Lašvanski knjižarij kao festival ima namjeru postati platforma na kojoj će se (re)interpretirati bh. književno naslijeđe te s koje će se promovirati suvremena književna produkcija naše zemlje, ali i književna produkcija koja BiH uzima kao svoju temu – navodi se u saopćenju organizatora.

Tokom sajma knjige, na desetak štandova u holu Franšiznog centra u Vitezu, predstavili bi se najrespektabilniji književni izdavači iz BiH poput Synopsisa, Buybooka, Fondacije Petar Kočić, Svjetla riječi te Hrvatskog leksikografskog instituta, kao i neki od najvećih izdavača iz Republike Hrvatske poput Frakture, VBZ-a i Naklade Ljevak.

U sklopu programa festivala bit će održan okrugli stol “Nasljeđe Ive Andrića – danas i sutra”, a za govornike su pozvani Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Svetislav Basara te fra Ivan Nujić. Također će biti riječi i o poetici  Marka Martinovića Cara, kao posveta njegovoj književnoj ostavštini i poetici.

O Marku Martinoviću Caru, značajnom književniku iz Viteza, govorili bi Josip Mlakić, Željko Grahovac i Mladenko Marijanović. U okviru programa “Glas iz tmine – Preživjelo pjesništvo Ive Totića” bit će održana večer posvećena nedavno preminulom viteškom pjesniku i profesoru Ivi Totiću, a o njegovim stihovima govorili bi Željko Grahovac, Enver Kazaz i Đurđica Čilić Škeljo.

Na festivalu Lašvanski knjižarij bit će upriličeno i predstavljanje izdanja “Iz Bosne Srebrene – II kolo” posvećenog franjevačkoj književnosti u BiH, a predstavljači su Ivan Lovrenović, Nebojša Lujanović te fra Marko Karamatić.

Na kraju festivala bit će održan razgovor o Bosni kao o književnom toposu, interpretativnim problemom te neizbježnim duhovnim poticajem, pod nazivom “Bosna kao poetska (u)topija”. O temi će govoriti Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Nebojša Lujanović i Milo Jukić.

 

PROGRAM:

SRIJEDA, 20. RUJNA

12:00h, Franšizni centar, Vitez

Otvorenje Sajma knjige

 

17:00h, Tvrđava Stari grad, Travnik

Kazališna predstava Nobelovac i Travnik

 

19:00h, Tvrđava Stari grad, Travnik

Okrugli stol Nasljeđe Ive Andrića – danas i sutra

govore: Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Svetislav Basara, fra Ivan Nujić

 

ČETVRTAK, 21. RUJNA

9:00-19:00h, Franšizni centar, Vitez

Sajam knjige

 

19:00h, Etno selo „Čardaci”, Vitez

Okrugli stol Carevo novo ruho. Poetika Marka Martinovića Cara

govore: Magdalena Blažević, Josip Mlakić, Željko Grahovac

 

 

PETAK, 22. RUJNA

9:00-19:00h, Franšizni centar, Vitez

Sajam knjige

 

19:00h, Etno selo „Čardaci”, Vitez

Okrugli stol Glas iz tmine. Preživjelo pjesništvo Ive Totića

govore: Đurđica ČilićŠkeljo, Enver Kazaz, Željko Grahovac

 

SUBOTA, 23. RUJNA

9:00-19:00h, Franšizni centar, Vitez

Sajam knjige

 

19:00h, Tvrđava Stari grad, Travnik

Predstavljanje izdanja Iz Bosne Srebrene – II kolo

govore: Ivan Lovrenović, Nebojša Lujanović, fra Marko Karamatić

 

NEDJELJA, 24. RUJNA

9:00-19:00h, Franšizni centar, Vitez

Sajam knjige

 

19:00h, Franšizni centar, Vitez

Okrugli stol Bosna kao poetska (u)topija

govore: Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Nebojša Lujanović, Milo Jukić

(Radio Vitez/Fena)