Kup takmičenje Sportsko ribolovnog saveza FBiH u lovu ribe udicom na plovak – ekipno, u nedjelju, na jezeru Starača

Kup takmičenje Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine u lovu ribe udicom na plovak – ekipno, bit će održan u nedjelju na jezeru Starača u blizini Ilijaša.

Na takmičenju će nastupiti oko 40 takmičara, a dobar plasman na ovom kupu osigurava ekipama učešće na određenim državnim i međunarodnim takmičenjima.

Bit će to prvo zvanično takmičenje na federalnom nivou, a iz Udruženja ”Bistor!”, koje gazduje Staračom, Feni su kazali da je to ujedno veliko priznanje njima koji su od zarasle bare pretvorene u nelegalnu deponiju napravili takmičarsku stazu na kojoj se svake godine održi desetak takmičenja nižeg ranga.

“Ovim takmičenjem smo opravdali i donaciju Ministarstva kulture i sporta FBiH u iznosu od 5.000 namijenjenu za uređenje jezera i izgradnju staze” – istakli su iz Udruženja.

Tim sredstvima, navode, uradili su veliki posao, a nastavak slijedi, jer je zbog male dužine korisne obale ograničen broj učesnika takmičenja.

Za sada je to maksimalno oko 40 takmičara, a proširenjem staze jezero može zadovoljiti i uslove za održavanje državnih takmičenja.

Jezero Starača u Podlugovima, općina Ilijaš, je voda kojom upravlja Udruženje “Bistro!” iz Sarajeva i njihov je kapitalni Projekat “Jezero Starača: Od deponije do ribolovne vode”.