Krizni stožer Federacije BiH predložio produženje mjera za 14 dana

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva na današnjem sastanku predložio je produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana.

Sedmodnevna incidenca na nivou Federacije BiH je 109,3 slučaja na 100.000 stanovnika. Najviša incidenca među deset kantona jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta Federacije BiH zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10.

„U posljednjih sedam dana zabilježen je rast svih indikatora, najviše broja smrtnih slučajeva (49) i broja pacijenata na respiratoru (28), te hospitaliziranih pacijenata (409)“, priopćeno je iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Vlade deset kantona, odnosno krizni stožeri kantonalnih ministarstava zdravstva dužni su donositi restriktivnije mjere ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, poručeno je.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva pozvao je stanovništvo da se što prije cijepi, jer kako su naveli, to je najefikasniji način zaštite, te podsjeća da je i dalje na snazi aktualna naredba kojom je obvezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom, ukoliko nije moguće držati distancu od minimalno dva metra.

Prijedlog produženja mjera bit će upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u ovom bh. entitetu cijepljeno je 337. 885 osoba, od čega je 197.647 osoba primilo obje doze.

Podaci Instituta zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе pokazuju da je dо 3. rujna zdrаvstvеnim ustаnоvаmа u tom entitetu ispоručeno 283.896 prvе i 220.393 drugе dоzе cjepiva prоtiv COVID-a 19.

U ove brojke nisu uključeni svi koji su mogućnost da se cijepe iskoristili u susjednoj Srbiji ili Hrvatskoj. Prema procjenama, zbog kašnjenja cjepiva, izvan granica BiH se cijepilo više od 50.000 građana.

(www.slobodnaevropa.org)