Kretanje na plus 40 i ultravioletno zračenje kobno i za zdrave osobe

Tropske vrućine koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu nisu opasne samo za kronične bolesnike već i za zdrave!

Zbog temperature koja će za vikend dostići 36 stupnjeva Celzijevih, ljekari upozoravaju da ne treba boraviti dugo na suncu jer će ultravioletno zračenje i narednih dana biti vrlo visoko. Na takvoj temperaturi nije preporučljivo izlagati se sunčevim zracima od već od 11 sati ujutro, jer nije isključeno padanje u nesvijest po vrelom asfaltu. Visoke temperature i paklene vrućine u BiH s temperaturama od 32 stupnja u središnjoj Bosni, pa do 40 stupnjeva u Hercegovini trajat će do kraja srpnja. Povremeno će biti ljetnih pljuskova, ali temperature neće opadati, a kako kaže Željko Majstorović, klimatolog u Hidrometeorološkom zavodu Federacije BiH, ovo nisu rekordne temperature ali svakako da se građani moraju čuvati ultravioletnih zračenja i to u periodu od 11 do 18 sati. – Očekuje nas vrlo toplo i ugodno vrijeme pogotovo za one koje u ovom periodu idu na godišnje odmore. Suncu se ne treba previše izlagati, naravno da se treba sunčati ali se treba pripremiti i maksimalno zaštiti. Najbolje je sunčati se ranije ujutro i poslijepodne kako bi izbjegli toplotne udare i sunčanice. Po nekim prognozama sličan će biti i kolovoz, tako da je ljeto u pravom smislu zakucalo na naša vrata – kazao nam je Majstorović. Ipak, treba imati u vidu da se temperatura zraka mjeri u debelom hladu, a mi na svojoj koži osjećamo vrijednosti za pet- šest stupnjeva veće. Oni koji baš moraju izlaziti najbolje je da obuku laganu pamučnu odjeću, zaštite glavu, piju što više tečnosti, najbolje običnu vodu, a da kronični bolesnici obvezno koriste svoju terapiju.

 

Zašto padamo u nesvijest

Na visokim temperaturama krvni sudovi se šire i može doći do znatnog pada krvnog tlaka. To može da izazove neprijatnu vrtoglavicu, muku, lupanje srca i nesvjesticu. Kolebanje tlaka nije samo neprijatno, već može da bude i opasno. Ljekari preporučuju da se ne pretjeruje s fizičkim naprezanjem, vježbanjem i dugim hodanjem i da se na počinak ide prije polnoći, jer smo sutradan odmorni i manje nervozni.

Deset čaša vode

Da bi se lakše podnijele vrućine, preporučuju se redovni manji obroci, obvezan doručak, lagan ručak i večera i dvije užine. Izuzetno je važno piti dovoljno tečnosti, najbolje obične vode. Kod visokih temperatura odrasle zdrave osobe treba da unose od osam do deset čaša vode na dan, a oni koji se bave fizičkim aktivnostima ovoj količini treba da dodaju od jedne do tri čaše vode za svaki sat aktivnosti.

(SAN)