Vijesti iz BiH

Komisija: Utvrđen ustavni osnov, ali nisu podržani principi Zakona o Ustavnom sudu BiH

Članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrdili su danas postojanje ustavnog osnova za izmjene Krivičnog zakona i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Za ustavni osnov zakona, koji predviđa zamjenu stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i brisanje člana Krivičnog zakona koji regulira sankcije za nepoštovanje odluka Ustavnog suda, glasala su tri delegata (Sredoje Nović – SNSD, Dragutin Rodić – DNS i Ljilja Zovko – HDZBiH), dok su protiv bili delegati Kluba Bošnjaka iz SDA, Halid Genjac i Safet Softić.

Članovi Komisije nisu podržali principe predloženih zakonskih rješenja i u ovom slučaju za principe su glasali Nović i Rodić iz Kluba Srba, koji je i predlagač ovih zakona, protiv principa glasali su Genjac i Softić, dok je Zovko bila suzdržana.

Član Komisije Safet Softić ocijenio je da su se ova dva zakona našla u parlamentarnoj proceduri kao posljedica određenih odluka Ustavnog suda, a posebno zbog presude koja je vezana za obilježavanja Dana Republike Srpske.

Istaknuo je da ne postoji čak ni ustavni osnov za donošenja takvih zakona zbog činjenice da se ovim izmjenama ulazi u sferu koja bi značila debalans kada je dejtonska struktura BiH u pitanju, budući da je Ustavni sud jedan od najvećih garanta suvereniteta i integriteta BiH.

“Ne možemo pristupiti promjeni te strukture, a da ne narušimo sve ono što je Dejton utvrdio. Mi smo također za uvođenje u sistem domaćih sudaca, ali bez cjelovitih rješenja ne možemo otvarati ovako važna pitanja na ovaj način”, rekao je Softić.

Sredoje Nović je mišljenja da niko ne može osporiti ustavni osnov ni jednog od dvaju zakona, ali je izrazio nezadovoljstvo što nije čuo ozbiljan razlog za neprihvatanje principa zakona, dodajući da se ovdje radi o “tvrdom” političkom stavu.
Smatra i da je demokracija onda kada se u parlamentima otvore rasprave bez obzira na različite stavove jer, kad zakon uđe u parlamentarnu proceduru, to ne znači da će biti pozitivan stav o njemu.

Ljilja Zovko je rekla da ustavni osnov za ove zakone postoji, ali mišljenja je da se ne može pojedinačno raspravljati o rješenju ovog pitanja nego ga treba riješiti tako da ne bude nezadovoljstva kod jednog naroda.

S obzirom na to da veliki broj odluka Ustavnog suda nije implementiran, Zovko ističe kako pokazuje da nešto nije u redu i da se treba otvoriti rasprava o tome.

O stavovima Komisije trebali bi se izjasniti i delegati Doma naroda na sjednici koja je za kazana za 9. veljače.

Komisija je danas utvrdila postojanje ustavnog osnova i usklađenosti s pravnim sistemom BiH te podržala principe prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi i Zakona o udruženjima i fondacijama koje je pripremilo Vijeće ministara BiH.

Izvor: klix.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend