Koliko visoka peta je previsoka?

Iako ih vežemo uz modernu, samouvjerenu ženu, visoke pete nosile su se još 1500. godine, ali ne biste vjerovali kao muški modni dodatak. Unatoč tome što su ih u prošlosti voljeli i muškarci, muške štikle nikada nisu zaživjele. Možda je to upravo iz razloga što su ih žene tako strastveno prisvojile.Postoji ta neka tajna veza između žena i visokih potpetica, neka neobjašnjiva strast koja se rađa kada žena uskoči u štiklu. To je zapravo sasvim logično ako uzmemo u obzir da se žena niti u jednoj drugoj cipeli ne osjeća tako glamurozno i seksi, kao u štiklama.  Štikle laskaju figuri, izdužuju noge i čine naš hod zavodljivijim. Pritom moramo paziti da ukoliko odaberemo previsoku petu, naš će hod biti daleko od seksepila femme fatale kakav želimo postići. No, postoji li uopće takvo što kao što je previsoka peta? Uglavnom je to vrlo individualno. Ipak, svaka od nas u ormaru s cipelama sigurno ima par od 15 centimetara koji smo morale kupiti kada smo ga ugledale u izlogu. Već smo i tada mogle znati da će nam hod u takvim cipelama biti pravi pothvat, no jednostavno im u tom trenu nismo mogle odoljeti.

Također netko će reći kako iznimno visoke žene ne bi smjele nositi previsoke pete, pritom inzistirajući na tome da samo žene nižeg rasta od otprilike 159 cm mogu biti potpuno slobodne u odabiru potpetica.

Mi mislimo da bi svaka žena trebala biti slobodna u odabiru one visine štikle koja joj odgovara, no ipak treba paziti na zdravstveno stanje. Ukoliko imate problema s kralježnicom ili koljenima, iznimno visoka peta je zadnje što vam treba. U tom je slučaju najbolje nositi potpetice od 8 ili 9 cm.  Osim toga, jako puno djevojaka s odličnim zdravstvenim stanjem jednostavno ne zna hodati u visokim potpeticama, pogotovo ako iste sežu i do preko 11 cm. Nema potrebe da se mučite jer jednako zavodljivo možete izgledati i u nižim štiklama. Bitno je samo da budete samouvjerene dok hodate, a preduvjet tome je da vam je udobno. Vjerujte nam, nabadanje nije nimalo seksi. Da ne spominjemo kako se prilikom nabadanja mijenja i samo držanje, koje je daleko od onog uspravnog zavodljivog držanja kakvo želimo postići. Držanje se u tom slučaju lagano pomiče prema naprijed, a takvo nepravilno držanje može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa,  ali i bol u koljenima jer se pri nagnutom hodu sva težina prebacuje na koljena. Naravno, moguće je i da kralježnica boli nakon nošenja balerinki, no zato trebate naći sredinu koja vam najviše odgovara. Uostalom, ako pete nosite samo za večernji izlazak, što je u prosjeku jednom ili dva puta tjedno, nemoguće je da će vam visoke pete osigurati pretjerane probleme. Stoga koliko visoka peta je previsoka? Jedno je sigurno – za ljepotu ne treba trpjeti. Uvjereni smo da možete pronaći cipele koje su istovremeno udobne i seksi, bez da narušavate zdravlje. Stoga bi pravi odgovor bio – ona peta koja vam ugrožava zdravlje.

(www.budi-in.ba)