Zanimljivosti

Koliko kila možeš izgubiti u 7 dana?

Stalno slušaš razna obećanja, ako napraviš ovo ili kupiš ono, za tjedan dana izgubit ćeš pet ili deset kilograma. Ali, znaš li koliko kilograma zaista možeš izgubiti u sedam dana? To ovisi o raznim faktorima, a neki od njih su kako se hraniš, vježbaš li i koja ti je trenutna težina. Brze rezultate postižu uglavnom oni koji imaju puno kilograma viška, nezdravo se hrane i ne vježbaju.

Brzo se uglavnom gubi samo voda

Osobe koje imaju tek nekoliko kilograma viška i relativno zdrav stil života i ako poduzmu sve potrebne korake i učine svoj jelovnik siromašnim kalorijama, teško da će izgubiti više od kilogram i pol do dva za sedam dana. Ako, već jedeš zdravo i vježbaš, teško da ćeš u tjedan dana vidjeti dramatične rezultate u gubitku težine kao osobe koje imaju veći višak kilograma i hrane se nezdravo. Istina je da neke osobe kažu da su izgubile i četiri kilograma tjedno, ali tu se radi o gubitku vode, a ne masnoće.

“Većina osoba u tjedan dana neće moći izgubiti više od kilograma i pol do dva kilograma masnog tkiva. Naravno, gubitak će ovisiti o brojnim faktorima”, objasnila je Lauren Slayton, autorica knjige “Mala knjiga mršavosti” i dodala da osobe koje na dijetu krenu s povećim viškom, u početku brže gube kilograme.

Kad vaga pokazuje jedno, a ogledalo drugo

Branimir Vajda, fitness trener objašnjava da gubitak kilograma ne podrazumijeva i postizanje vitkog izgleda: ‘Možeš gubiti kilograme, a da unatoč tome ne budeš zadovoljna svojim izgledom, možeš osjećati kao da ti sve visi ili stoji na krivom mjestu. Ako samo gubiš kilograme to je kao da prelaziš u manje tijelo. Nakon dijete bez vježbanja na tijelu će ostati sve ono što si zapravo željela promijeniti. Ako želiš promijeniti konfekcijski broj, mjerna jedinica treba ti biti centimetar, a ne broj kilograma.’

U procesu treninga u početku se ne gube nužno kilogrami, ali se masne naslage trajno zamjenjujumišićima koji imaju tonus. Jedini potrošači masti u organizmu su mišići i njih treba izazvati na rad. “Jedan kilogram mišića je volumenom puno manji nego jedan kilogram masti. Mišići troše kalorije za svoj rad, dok  je mast deponij kalorija’, objašnjava Vajda.

 

(zdravakrava.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend