Koliko često trebate prati posteljinu?

U krevetu provodimo trećinu života, a kreveti se brzo pretvaraju u botanički vrt bakterija i gljivica. Ako ti mikroorganizmi ostanu dovoljno dugo u krevetu, mogu uzrokovati ozbiljne probleme koji bi se mogli čak razviti u bolesti.

  • Svake sedmice

Stručnjaci preporučuju svake sedmice mijenjanje i pranje posteljine kako bi se spriječili zdravstveni problemi. Znojimo se za vrijeme spavanja, a vlažnost i vrućina idealni su za razmnožavanje bakterija, gljivica i drugih neželjenih posjetitelja…

  • Do 16 različitih vrsta gljiva u jastucima

Istraživanje je pokazalo da nekoliko godina stari, pernati i sintetički jastuci sadrže do 16 različitih vrsta gljiva. Osim gljiva i bakterija koje dolaze iz naših tijela, znoj, mrtve stanice kože i tjelesne tekućine, posteljina sadrži druge bakterije, uključujući životinjske bakterije, pelud, prašinu i slično.

  • Udišemo štetne mikroorganizme tokom spavanja

Svi štetni mikroorganizmi u prljavoj posteljini udišu se tokom spavanja jer su posvuda – oko usta i nosa, a zbog toga kišemo, kašljemo ili se probudimo sa zagušenim nosom. Kad bismo mogli vidjeti sve mikroogranizme u našim krevetima, ne bismo željeli spavati u njima sigurno. Dovoljno je promijeniti posteljinu i prati je jednom do dvaput sedmično, ako ne želimo nevolje.

(dormeo.ba)