Kod vojarne Jajce zmije otrovnice, uz Miljacku bezazlene bjelouške i ribarice

Ribarice, bjelouške, smokulje i četveroprugasti smukovi otkako su počele vrućine mogu se vidjeti na sarajevskim ulicama i u koritima rijeka. Otrovne su smukovi  i smokulje.

Zmija ima na sve strane i malo je onih koji se ne plaše ovih gmizavaca i koji bi ih ubili po svaku cijenu. Iako su građani u strahu zbog povećanog broja gmizavaca, Suvad Lelo, profesor na Odsjeku za biologiju na Prirodno – matematičkom fakultetu u Sarajevu koji se deset godina intenzivno bavi herpetologijom, granom biologije koja proučava zmije i guštere, kaže da je broj zmija daleko manji nego što je to bilo prije desetak godina. – U Sarajevu ima zmija ali taj broj  ni u šali nije veliki niti zabrinjavajući. Na području Općine Centar mogu se sresti ribarice, u Starom dijelu grada poneka otrovnica i to ispod vojarne Jajce preko Grdonja, a niz Miljacku i Željeznicu pa sve do šireg područja Vrela Bosne opet najviše ima ribarica i bjelouški i poneka smokulja. U rubnim dijelovima grada i to pogotovo na ušću Mošćanice može se naići na četveroprugastog smuka, tako da taj broj nije velik. Nisam pobornik ubijanja zmija i smatram da ako netko primijeti zmiju dovoljno je da se zaustavi i zmija će se sama povući. Najgore što čovjek može učiniti je da pokuša ubiti zmiju jer će se ona tada početi braniti. Jer, recimo poskok je svjestan da je opasan i ako ga čovjek pokuša loviti on će tu svoju silu i pokazati i to su opasni ugrizi. Evidentan je strah od zmija i čovjek kada se nečega boji ili što mu se čini opasnim odmah bi to uništio, ali kada bismo zaista bili realni, rekli bismo istinu da najveću opasnost za stanovnike urbanih dijelova predstavljaju automobili. Ako bismo išli tom logikom da zmije treba ubiti, onda to znači da bi trebali zabraniti korištenje auta, a to ljudima ne pada napamet. Broj ljudi koji nastradaju od ugriza reptila u Europi je zanemariv u odnosu na ljude koji umru recimo od uboda pčele, kaže profesor Lelo. Kada dođe do ujeda, kaže Lelo, na mjestu ujeda treba olabaviti stisak u razdobljima od petnaestak minuta i odmah se javiti u Hitnu pomoć, jer sve drugo može izazvati komplikaciju.

 

Serum 91 marku

U sarajevskim ljekarnama serum protiv zmijskog ujeda košta 91 KM i ima ga u ljekarni na Socijalnom. Serum se drži u hladnjaku, a inače se naručuje po potrebi.

Prašak od kojeg bježe zmije

Za one koji se plaše zmija postoji rješenje. Firma «Sanitacija» iz Sarajeva problem sa zmijama rješava za 24 sata. Prema riječima Šefika Pašagića, direktora «Sanitacije» oni imaju aparat za zaprašivanje koji ne šteti okolini ni ljudima, ali zato zmije nestanu i ne pojavljuju se četiri mjeseca, a to košta od 150 do 200 KM.

(San)