Klasnić treći put dobio bubreg, transplatiran mu je u Zagrebu

Ivan Klasnić noćas je u Zagrebu dobio novi bubreg, piše Splitski dnevnik. Bivšem hrvatskom reprezentativcu to je treća transplatacija bubrega. Nije poznato tko je donor, ali nakon dvije transplatacije od članova obitelji stvorena su antitijela protiv doniranih bubrega, tako da mu ovog puta donirani bubreg nije smio biti od nekoga iz obitelji.

Klasnić je operiran u zagrebačkom Merkuru, a zahvat je obavio abdominalni kirurg Stipislav Jadrijević.

Bivšem hrvatskom nogometnom reprezentativcu prije deset je godina otkazao bubreg. Njegovo je tijelo odbilo novi organ majke Šime, a dva mjeseca potom prihvatilo bubreg oca Ivana.

Klasnić se vratio profesionalnom nogometu i dresu “vatrenih”, postao je prvi nogometaš s transplantiranim bubregom na velikom natjecanju kad je nastupio na Euru 2008., gdje je zabio i dva gola.

Novi problemi za Ivana pojavili su se u rujnu prošle godine. Očev je organ otkazao pa je ponovno morao na dijalizu triput tjedno.

Ivan Klasnic - dreimal die Woche zur Blutwaesche | Autor: NordPhoto/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL Foto: NordPhoto/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

‘Samo želim normalno živjeti’

Nisam pomislio da ću kraće živjeti ili tako nešto, moram prihvatiti sudbinu kakva jest, odlaziti na dijalizu pa će možda doći i sretan završetak. A to bi bilo da uspije treća transplantacija i da više ne moram odlaziti na dijalizu, rekao je Ivan u dokumentarnom filmu njemačkog NDR-a u ožujku ove godine.

Bilo je to u vrijeme kada je triput tjedno odlazi na petosatne dijalize, a njegove želje nakon treće transplatacije su puno bliže ostvarenju.

– San mi je da stanem na noge, da mogu nastaviti normalan život – rekao je u dokumentarnom filmu.

(www.vecernji.ba/24sata.hr)