Kako rashladiti dom bez klima-uređaja?

Pripremite se za vruće, vruće ljeto. Neka vaš dom ne bude sauna iz koje ćete bježati glavom bez obzira jer ne volite klima-uređaje ili si ih jednostavno ne možete priuštiti. Postoje načini kako zadržati ugodan hlad u domu bez velikih izdataka.

Klima-uređaj mnogima je preskup

Odlična zamjena za klimu su ventilatori. Ovi uređaji mogu smanjiti temperaturu u vašem domu za 6, 7 stupnjeva, a danas su dostupni u širokoj paleti boja, veličina i vrsta.
Njihova cijena nije visoka, a ne troše ni puno električne energije, kao klima-uređaji.
Možete zalediti jednu ili dvije flaše vode i postaviti ih ispred ventilatora – dobit ćete improvizirani klima-uređaj. Neće hladiti kao klima, ali će u svakom slučaju donijeti blago osvježenje.

Odaberite tamne zavjese i žaluzine
Ugradite tamne žaluzine na prozore i prije nego napustite kuću ili stan, spustite ih i zatvorite prozore. Kad se vratite nakon napornog dana, doživjet ćete ugodno i svježe iznenađenje. Najbolji način održavanja svježine u domu je prvenstveno onemogućiti vrućini ulazak u prostor. Ako vam je ugradnja žaluzina preskupa, uvijek se možete odlučiti za tamne zavjese u raznim bojama. Odaberite one od lana ili pamuka. Svila je izvrsna i u svijetloj nijansi, ali njezina cijena može nadmašiti i ugradnju žaluzina.

Ograničite svjesno zagrijavanje prostora
Trudite se što manje koristiti električne uređaje i gasite svijetla ako vam nisu nužna. Radom uređaja stvara se toplina.
Pokušajte manje kuhati ili spremajte jela koja ne zahtijevaju dugo pečenje. Svježe povrće je odličan izbor – lagano je, zdravo i brzo se priprema.