JU Edukacijsko – rehabilitacijski centar “Duga” slavi 26 godina postojanja

JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar “Duga” Novi Travnik, 3. listopada obilježio je 26. godina od osnutka i rada.

Centar Duga je osnovan s ciljem pružanja socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja djece i mladih s teškoćama u razvoju na stupnju lakog, umjerenog i teškog mentalnog oštećenja s pridruženim smetnjama, koja nisu bila uključena u obrazovni proces.

Ovaj jedinstveni centar u Kantonu Središnja Bosna u posljednje vrijeme prima sve više zahtjeva za smještaj korisnika. Sve je to rezultat predanog rada, stručnosti i ljubaznosti svih djelatnika.

Ove godine Centar se može ponositi da je, uz pomoć Hrvatske katoličke misije Zurich opremio dvije prostorije u postojećem objektu, sobu za senzornu integraciju i sobu za relaksaciju u vrijednosti od 25.000,00 KM. Svrha senzorne sobe je pružiti djetetu odgovarajuću senzornu stimulaciju u skladu s njegovim individualnim potrebama, ne zapostavljajući ni u jednom trenutku važnost jačanja vještina brige o sebi, razvoja i stimulacije motoričkih vještina.

Cilj boravka djeteta u ovoj sobi je da probude uspavana čula, postignu odgovarajući emotivni balans i vremenom pojača samoregulaciju. Pod relaksacijom podrazumijeva se svjesno odabrani podražaj ponuđen u ugodnom okruženju u kojem se stimuliraju čula i stječu iskustva uz pomoć svjetla, mirisa, zvuka i dodira.

Centar Duga posebno se ponosi sportskim postignućima svojih štićenika. Pored brojnih postignuća na domaćim i stranim terenima prethodnih godina , najnovije medalje osvojene su ove godine na međunarodnom natjecanju u Mostaru gdje je osvojeno sedam zlatnih, četiri srebrne i dvije brončane medalje u plivanju, atletici i stolnom tenisu.

Na samoj svečanosti nazočili su predstavnici političkog i javnog života Novog Travnika i Kantona Središnja Bosna, kao i roditelji i prijatelji štićenika centra Duga.

“Samo zajedničkim djelovanjem i razumijevanjem potreba osoba s invaliditetom možemo podići kvalitetu njihovog života.”