Josipović u Ahmićima i Križančevom selu s kardinalom Puljićem i reisom Cerićem

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da će prilikom službenog posjeta BiH posjetiti i Ahmiće kako bi osudio zločin koji je tamo počinjen i tom simboličnom gestom “otvorio vrata” boljim odnosima i zajedničkoj gradnji kvalitetne europske budućnosti.

 

 

“Otići ću tamo s porukom mira i željom za suradnjom i da loša povijest ostane iza nas i da zajedno gradimo kvalitetnu europsku budućnost”, ponovio je i dodao da će Ahmiće posjetiti zajedno s kardinalom Vinkom Puljićem, reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Mustafom Cerićem, kao i brojnim političarima svih stranaka. “I to je posebno važno i daje posebnu dimenziju”, istaknuo je. Josipović će u Ahmićima obići i odati počast na poprištu velikog zločina nad Bošnjacima 1993. godine, a potom će u Križančevom Selu odati počast hrvatskim civilima. Dolazak Josipovića u Vitez najavljen je za sutra u jutarnjim satima. U Franšiznom centru BiH u Vitezu sastat će se s gospodarstvenicima i političkim dužnosnicima srednje Bosne, te Republike Srpske, a kasnije će se obratiti i studentima Univerziteta Apeiron u Vitezu.

Dolasku u Vitez predsjednika RH prethodio je posjet izaslanstva akademskih, kulturnih i poslovnih udruga Hrvata iz Bosne i Hercegovine, u kojem su bili predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić, prof. dr. Miljenko Ančić, direktor Caritasa u Banjoj Luci, Vladimir Šoljić, predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, Franjo Rajković, vlasnik poduzeća Economic iz Viteza te odvjetnik Krešimir Zubak predsjedniku Josipoviću u Zagrebu. Tijekom tog posjeta predsjednik Josipović je pozvan da posjeti Vitez i BiH, što je on i prihvatio.