Još nepoznato kad će Konzum u BiH biti rebrendiran u Mercator

Dobavljači Konzuma u BiH su počeli isporučivati robu firmama koje posluju pod imenom Mercator, ali niko još ne zna je li proces preuzimanja 83 objekta zvanično počeo i kada će biti završen.

”Mi smo već počeli isporučivati robu prema nekoliko firmi koje posluju pod tim imenom Mercatora. Radi se o nekoliko manjih objekata, a taj broj objekata se, koliko ja mogu da vidim iz naše dokumentacije i isporuke roba koju vršimo, povećava iz dana u dan”, izjavio je Adin Fakić, direktor Mljekare “Milkos”, izvještava N1.

Dodaje da je Mercator je u fazi osnivanja. Oni se transformišu u smislu poslovanja, promjene poreskih brojeva, ali tekkrajem ovog mjeseca možda da očekujemo pravo rebrendiranjr”, komentarisao je Saša Trivić, iz “Krajina klasa” Banjaluka.

Zvaničnih informacija o tome nema, a i iz Porezne uprave Federacije BiH tvrde da takav zahtjev nisu zaprimili.

‘Nije podnesen zahtjev za promjenu identifikacionog broja, odnosno preregistraciju Konzuma na Mercator u BiH”, navedeno je iz Porezne uprave FBiH. Dobavljači su počeli isporučivati robu firmama pod brendom Mercator, u nadi da će za nekoliko godina naplatiti svoja potraživanja. Očekivati raniju isplatu, tvrde, potpuno je nerealno.

‘Ja mislim da ne postoji dobavljač kome je Konzum isplatio. Nije realno u ovom trenutku očekivati, s obzirom na njihovo poslovanje. Mi očekujemo u narednih 4-5 godina, ukoliko Konzum sad počne pozitivno poslovati, da će se stvoriti novac i da će nam u tom nekom narednom periodu oni isplatiti dugovanja”, kazao je Trivić.

On dodaje da i iz Konzuma BiH procjenjuju da su 3 do 4 godine realan period za isplatu duga dobavljačima.

Na pitanje šta će biti sa radnicima u procesu tranzicije, hoće li ih preuzeti Mercator ili će biti otpuštanja i ako hoće u kojem obimu, iz Konzuma zid šutnje. Bez odgovora je i pitanje kada će Konzum biti rebrendiran u Mercator.

(Business magazin)