Zanimljivosti

Jeremy Irons u filmu„Poslije kraja svijeta”

U New Yorku je nastavljeno snimanje dugometražnog filma „Poslije kraja svijeta” sa Oskarovcem Jeremyjem Ironsom, autora Anne Barliant i Srđana Šarenca.

 

Film govori o prvom sarajevskom filmskom festivalu, Poslije kraja svijeta, koji je održan 1993. godine u opkoljenom Sarajevu i ulozi kulture u preživljavanju građana pod opsadom.

„Nikada ranije nisam sletio u ratnu zonu. Nismo znali hoće li pucati na nas kada budemo trčali preko aerodromske piste, nismo ništa znali“, rekao je Irons.

Osim Ironsa, u filmu se pojavljuju tadašnji direktor prvog sarajevskog filmskog festivala Haris Pašović te Ismet Nuno Arnautalić, Lejla Pašović – Mustafić, Kasim Džajić, Srđan Vuletić i mnogi drugi poznati bosanskohercegovački umjetnici koji su radili na organizaciji filmskog festivala u ratu.

U filmu će se pojaviti i svjetski poznati umjetnici –Vanessa Redgrave, Wim Wenders, Annie Leibovitz, Roman Polanski, Bernardo Bertolucci i drugi.

NOVI FILM, Provid, Apple Dogs Pictures i producent Srđan Šarenac potpisuju produkciju.

„Filmski projekat je predstavljen finansijerima i svjetskim TV kućama (Netflix, Amazon, Arte, HBO i dr.) na Independent Film Week u New Yorku te Lisbon Docs u Portugalu, dok će naredne sedmice biti predstavljen na najvećem njemačkom koprodukcijskom forumu, DokLeipzig“, rekao je Šarenac.

Film će premijerno biti prikazan 2017. godine.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend