Je li batat zaista toliko zdraviji od krumpira?

U posljednje vrijeme sve češće se čuje pitanje: što je zdravije – krumpir ili batat? U pojedinim nutricionističkim krugovima batat ili slatki krumpir okrunjen je titulom superhrane.

Istovremeno je običnom krumpiru zalijepljena etiketa nezdrave namirnice zbog obilja ugljikohidrata, visokog glikemijskog indeksa i veće kalorijske vrijednosti.

Iako mnogi nutricionisti promiču batat kao zdraviju alternativu, istina je da obje namirnice sadrže važne nutrijente koji su organizmu potrebni za zdravlje.

Također, obje namirnice možete jesti u sklopu uravnotežene dijete i uz njih biti vitki i zdravi.

Pročitajte zašto i krumpir i batat podjednako zaslužuju mjesto na vašem tanjuru.

Batat vs krumpir – što je bolje?

Iako se popularno naziva “slatki krumpir”, batat je zapravo tek daleki rođak običnog krumpira.

Običan ili pravi krumpir (Solanum tuberosum) pripada porodici Solanaceae, srodnoj rajčicama, paprici i patlidžanu.

Batat (Ipomoea batatas) član je porodice Convolvulaceae.

Iako su botanički različiti, i krumpir i batat potječu iz Srednje i Južne Amerike.

Postoji oko 4.000 sorti krumpira i oko 5.000 sorti batata koji se uzgajaju širom svijeta.

Obje namirnice rastu u raznim bojama, od bijele preko narančaste do ljubičaste.

U mnogo pogleda krumpir i batat imaju slične nutritivne vrijednosti, no u nekima se razlikuju.

Pripremili smo za vas usporedbu krumpira i batata, njihovih sastojaka i djelovanja na zdravlje.

Glikemijski indeks

Običan krumpir ima viši glikemijski indeks nego batat.

Pečeni batat ima GI 94, dok pečeni običan krumpir ima – 111.

Međutim glikemijsko punjenje pečenog batata je 42, a krumpira – samo 33.

To je važan podatak za dijabetičare, koji moraju kontrolirati šećer u krvi. Glikemijski indeks je mjera brzine kojom šećer u krvi raste nakon konzumiranja određene namirnice.

Što je indeks namirnice viši, to se njezini sastojci brže pretvaraju u glukozu.

Hrana s visokim glikemijskim indeksom izaziva nagli rast šećera u krvi i pridonosi nakupljanju masnoća.

Glikemijsko punjenje pokazuje koliko će se brzo određena vrsta ugljikohidrata pretvoriti u šećer. U praksi to znači da će hrana višeg GI-a koja ima nizak GL (glikemijsko punjenje ili glycemic load)  sporo se pretvarati u šećer, odnosno neće dovesti do naglog podizanja njegove razine u krvi – a to je odlična vijest za dijabetičare.

Pečeni krumpir ima nešto veći glikemijski indeks, no manje glikemijsko punjenje, tako da po pitanju podizanja razine šećera u krvi, pečeni batat nije ništa bolji od pečenog krumpira.

No, glikemijski indeks mijenja se i ovisno o načinu pripreme.

Kuhanje obično dovodi do nižeg glikemijskog indeksa, jer se škrob veže s vodom.

Tako kuhani batat ima puno manji glikemijski indeks nego kuhani krumpir – 46 naspram 82.

Glikemijsko punjenje kuhanog batata je također manje od krumpira – 11 naspram 21, što čini kuhani batat idealnom hranom za dijabetičare.

Nutritivna vrijednost

Porcija od 100 grama batata sadrži 90 kalorija, a ista količina običnog krumpira – 93 kalorije, tako da u ovom pogledu batat je tek malo bolji od krumpira.

Batat i običan krumpir u sebi skoro nemaju masnoća i posjeduju iste količine bjelančevina i ugljikohidrata.

Udio ugljikohidrata u batatu i običnom krumpiru je 21 grama na 100 grama svake namirnice.

Vlakna

Batat tek neznatno nadmašuje krumpir u količini vlakana.

100 grama batata sadrži 3,3 g vlakana, a ista količina običnog krumpira – 2,2 g.

Prehrana bogata vlaknima povezana je s nižom stopom raka debelog crijeva, bolesti srca i zatvora.

Vlakna poboljšavaju probavu, smanjuju osjećaj gladi i snižavaju kolesterol u krvi.

Vitamini i minerali

Obje namirnice su bogate vitaminima A, E i C –  antioksidansima koji sprečavaju oštećenja koja nastaju uslijed djelovanja slobodnih radikala u tijelu.

  • Vitamini

Batat sadrži nešto više važnih vitamina nego krumpir.

100 grama batata sadrži 20 mg vitamina C, 6 mcg folne kiseline i 19.200 IU vitamina A.

Istovremeno, sto grama običnog krumpira posjeduje 9,6 mg vitamina C, 28 mcg folne kiseline (znatno više nego batat) i samo 1 IU vitamina A.

  • Minerali

Običan krumpir je bolji izvor željeza i kalija.

Sto grama običnog krumpira donosi 1,1 mg željeza i 535 mg kalija, a ista količina batata 0,7 mg željeza i 435 mg kalija.

Kalcij, mineral važan za zdravlje kostiju, nalazi se u batatu u većim količinama nego u krumpiru.

Porcija od sto grama batata sadrži 28 mg kalcija, a ista količina običnog krumpira 10 mg.
I batat i krumpir puni su poželjnih fitonutrijenata, kao što su polifenoli, alfa-lipoinska kiselina, selen, likopen i mnogi drugi.

Izbor ovisi o vašem ukusu, a zdravlje o pripremi

Obje namirnice, ako nisu iskvarene prženjem ili prilozima koji debljaju, dobre su za vas.

Izbor ovisi o vašem ukusu i osobnim potrebama.

Treba li vam više kalcija ili vitamina A, okrenite se batatu.

Ako su vam prioritet kalij i željezo, posegnite za običnim krumpirom.

Patite li od dijabetesa, okrenite se kuhanom batatu.

Evo kako ćete izvući maksimum iz jednog i drugog – ispravno ih pripremite!

  • Pečenje i kuhanje ovih namirnica općenito je zdravije nego prženje. Prženje namirnica povećava njihov glikemijski indeks, te stvara otrovne tvari.
  • Jedite ih u sklopu zdravog obroka, uz priloge od povrća.
  • Budite oprezni i umjereni s nezdravim umacima.
  • Malo zdravih masnoća, kao što su par kapi maslinovog ulja, mogu poboljšati okus obaju namirnica te pospješiti apsorpciju vitamina A.
  • Pazite na porcije. Dvije šake krumpira ili batata po obroku su dovoljne.

(www.alternativa-za-vas.com)