Izgradnjom kružnog toka, riješio bi se veliki problem

Iako su građani još davno tražili uređenje, odnosno izgradnju kružnog toka na jednoj od najfrekventnijih, ali i, sudeći po broju nesreća, najopasnijih raskrsnica u gradu, na ulazu u Novi Travnik u naselju Ratanjska, za sada nije ništa poduzeto.

 

U posljednjih nekoliko mjeseci na toj raskrsnici dogodilo se nekoliko saobraćajnih nesreća.

 

Veća sigurnost

 

Tako vijećnik Robert Fišić (HDZ BiH) kaže da u novotravnički Dom zdravlja vrlo često primaju stradale iz saobraćajnih nesreća sa sporne raskrsnice.

– S obzirom na to da radim u Domu zdravlja, vrlo često interveniramo kad su u pitanju saobraćajne nesreće na tom dijelu ceste. Raskrsnica je očito opasna i nadležni bi trebali napraviti nešto da poboljšaju sigurnost i vozača i pješaka. Kao vozač, rekao bih da bi kružni tok možda bio najbolje rješenje – rekao je Fišić.

Da je raskrsnica opasna, upozorio je prošle godine i novotravnički načelnik Refik Lendo (SDA), koji je općinskoj Komisiji za sigurnost saobraćaja dao zadatak da se analizira stanje.

 

Brza reakcija

S obzirom na to da se raskrsnica nalazi na spoju magistralnog puta M16.4 i lokalne ceste, nije jasno u čijoj je nadležnosti. U svakom slučaju, ko god bio nadležan, broj nesreća i ozlijeđenih u njima ukazuje na to da je neophodna brza reakcija.

Hoće li rješenje biti u postavljanju semafora, kružnog toka ili nešto treće, ostaje stručnjacima da procjene.

(avaz.ba)