Zanimljivosti

Istina o pilulama: Od utjecaja na plodnost do rizika od raka

Kontracepcijske pilule koristi oko sto milijuna žena širom svijeta, a ginekolozi kažu kako mogu uzrokovati debljanje kod nekih žena jer hormon estrogen potiče zadržavanje vode i povećava apetit. Ima žena koje strahuju da će im se smanjiti plodnost budu li pilule uzimale dugi niz godina, no je li to baš tako. Žene žele odgovore na neka pitanja, a evo što stručnjaci kažu:

 

Može pilula kasnije zakomplicirati to da ostanem trudna?

Mnoge žene vjeruju kako uzimanje kontracepcijskih pilula može naškoditi njihovoj plodnosti. Ginekologinja Leila Hanna u Queen Mary bolnici u Londonu kaže kako nema medicinske osnove za takav strah. To su kroz povijest starije žene tvrdile, a nove generacije su prihvatile tu bojazan. Pilule više štite ženu nego što rade štetu, tvrdi. Uzimanje pauze od uzimanja pilula neće utjecati na kasniju trudnoću jer se hormoni ne nagomilavaju u tijelu pa da je potrebno “čišćenje”.

Da li se od pilula žene debljaju?

To je jedan od najčešćih uvjerenja o pilulama. I nažalost, u tome ima određene istine, kaže stručnjakinja. Kod osjetljivijih žena progesteron u kombinaciji s pilulama smanjuje mogućnost gubitka na težini. Estrogen potiče zadržavanje vode u tijelu te povećava apetit. To je, napominje, razlog zašto trudnice više jedu u prvih 12 tjedana trudnoće. Također, pretilim ženama se savjetuje da ne uzimaju tablete jer bi mogle postati još deblje te je veći rizik za stvaranje krvnih ugrušaka.

Ipak, prema mnogim studijama, povezanost kontracepcijskih pilula i debljanja je mala. Umjesto toga, žene zadržavaju više tekućine u tijelu te se zbog toga mogu osjećati kao da su dobile na težini, osobito u području grudi, bokova i na bedrima.  Treba imati na umu kako različite vrste pilule imaju različit utjecaj na ravnotežu estrogena i progesterona, pa je ponekad promjena pilula dobra ideja.

Zašto neke žene kažu da su od pilula osjetljivije i “lude”?

Jedna od poznatih nuspojava kod kontracepcijskih pilula je promjena raspoloženja, i neke žene tvrde kako ozbiljno pate od tog problema. Primjerice, počnu plakati bez razloga, lako postaju razdražljive itd. Kao i kod debljanja, razlog tome je estrogen u kombinaciji s pilulama. To ženu može učiniti osjetljivijom jer dobiva sintetičke hormone u razini višoj nego u tijelu.

Međutim, žene koje pate od pre-menstrualnih simptoma, uključujući i akne, umor kao i razdražljivost, kažu kako se oporave nakon što počnu uzimati tablete. Također, 2013. godine u američkom časopisu Journal of Epidemiology objavljena je studija po kojoj su žene koje su koristile hormonsku kontracepciju imale niže razine simptoma depresije od onih koje ih nisu uzimale.

Da li se mijenja to tko je ženama atraktivan ako uzimaju pilule?

Da, uzimanje pilula može djelovati na to kakav muškarac se ženi sviđa. Istraživanja pokazuju kako žene općenito imaju tendenciju da ih privlače muškarci širokih ramena, lijepe kože i definiranih, muških crta lica (istaknute jagodične kosti i jaka čeljust), jer to ukazuje kako imaju dobre gene. Također, privlačniji su muškarci koji izgledaju bogato ili koji su sposobni da steknu bogatstvo. 

Žene, također, jednostavno obožavaju miris muškaraca kroz koji podsvjesno mogu zaključiti koliko su otporni na bolesti te hoće li njihova djeca biti zaštićena od širokog spektra zdravstvenih problema. Brojne studije dokazuju kako pilula utječe na izbor muškarca. Tad su sklonije birati pouzdane, brižne i stabilne muškarce, više nego one živahne, avanturistički nastrojene i opasne tipove.

Mogu li antibiotici utjecati na djelovanje kontracepcijskih pilula?

Antibiotici rifampicin i rifabutin (koji se koriste za liječenje npr. tuberkuloze i meningitisa) mogu smanjiti učinkovitost pilula. Međutim, rifampicin nije u širokoj upotrebi, a drugi antibiotici nemaju takav učinak, pa je takva zabrinutost pretjerana. 

Koje su prednosti, a koji rizici?

Većina liječnika kaže kako uzimanje pilula donosi više prednosti nego rizika. Pokazalo se, primjerice, kako štite od raka jajnika i raka maternice, kao i od upalnih bolesti koje su glavni uzrok neplodnosti u žena. Također, pilule mogu skratiti menstruaciju i učiniti ju manje bolnim, kao i pružiti olakšanje od simptoma endometrioze.

Međutim, istraživanja su pokazala kako mogu neznatno povećati rizik od raka dojke, raka vrata maternice i raka jetre, kao i povećati rizik od srčanog udara i stvaranja krvnih ugrušaka. Krvarenja između ciklusa, promjene raspoloženja i glavobolje su jedne od češćih nuspojava, kažu stručnjaci i napominju kako je pilula samo jedna opcija kontracepcije.

 

 

(izvor:24 sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend