Isplata zaostalih mirovina 
za pripadnike HVO-a počinje sutra

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obavještava korisnike mirovina ostvarenih prema ugovoru između RH i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji (HVO) da je u tijeku obrada podataka radi isplate zaostalih svota mirovina tim korisnicima s obzirom na to da su ispunjeni uvjeti za isplatu prema odluci Vlade Republike Hrvatske donesenoj u listopadu 2016. godine.

Tom odlukom propisano je da se sredstva od povrata mirovina, ostvarena uplatom nositelja mirovinskog osiguranja u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, koriste za isplatu neisplaćenih svota mirovina korisnicima koji su bili pripadnici HVO-a i članovima njihovih obitelji. Nakon obrade podataka, isplata bi trebala početi u svibnju 2017., i to za sve korisnike koji potražuju zaostatke za 2007. godinu”.
SDP-ova destabilizacija
Tako je izgledalo priopćenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavljeno 7. travnja, a nepunih mjesec dana poslije početak isplate mirovina pripadnicima HVO-a predstavljen je kao rezultat uvjeta koji je za potporu Vladi dao general Željko Glasnović, koji je i zastupnik u Hrvatskom saboru, zbog čega su između vlasti (HDZ) i oporbe (SDP) nastavljeni medijski ratovi, a sve je iskoristila i stranka Slobodna Hrvatska koja je podnijela kaznene prijave protiv premijera Andreja Plenkovića, ministra Tome Medveda, državne tajnice Zdravke Bušić i samog zastupnika Željka Glasnovića, piše Večernji list BiH. Kako je potvrđeno na mrežnim stranicama HZMO-a, isplata mirovina počinje sutra za branitelje kojima se ostalo dužno za zaostatke iz 2007. godine. Kako bi dodatno podigao temperaturu, nekadašnji ministar branitelja Predrag Fred Matić, koji je bio izvor velikih problema za branitelje HVO-a, je pak najavio kako bi HVO mogao koštati Vladu milijardu kuna, što je i sam premijer Andrej Plenković nazvao lažnim. 
“Ako netko želi staviti u prvi plan novi Zakon o hrvatskim braniteljima koji je Vlada praktički završila i uskoro će ići u javnu raspravu, ili ako želi podcrtati što je u procesu – a to je rješavanje pitanja mirovina i onih koji su bili pripadnici HVO-a, ja ne vidim tu ništa drugo nego potvrdu političkih ciljeva iza kojih ovako ili onako stojimo i koje Vlada radi”, rekao je Plenković. Oglasili su se i predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH u Hrvatskom saboru Božo Ljubić i član tog Odbora Željko Raguž navodeći da su svi zahtjevi zastupnika Željka Glasnovića, koje je supotpisao premijer Andrej Plenković, oko potpore većini u Saboru već ranije utvrđeni programom Vlade i saborskoga Odbora opovrgavajući da je riječ o novim ustupcima aktualne Vlade. “Rješavanje pitanja svih pet traženih točaka zahtjeva zastupnika Željka Glasnovića već odavno je uključeno u program rada Vlade RH, kao i u aktivnosti te program rada Odbora za Hrvate izvan RH i ne može biti govora o bilo kakvim novim obvezama koje bi navodno opterećivale proračun, a pogotovo nema govora o navodnoj političkoj korupciji”, navodi se u zajedničkom očitovanju saborskih zastupnika Ljubića i Raguža.
Ranije dogovoreno
Članovi odbora i saborski zastupnici Ljubić i Raguž ističu kako je u prijedlogu državnog proračuna RH za 2017. s projekcijama za 2018. i 2019., koji je donesen 15. prosinca 2016., vidljivo kako je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava planiralo isplatiti neisplaćene mirovine pripadnicima HVO-a sukladno međudržavnom sporazumu i ostvarenim pravima. Zastupnici Ljubić i Raguž navode kako se isto odnosi i na Zakon o pravima branitelja, kao i to da je na Odboru za Hrvate izvan RH 10. studenoga 2016. jednoglasno dogovoreno da se što hitnije sazove plenarna sjednica po pitanju Hrvata u dijaspori i BiH, a što je također bio jedan od Glasnovićevih zahtjeva.

(vecernji.ba)