Isplata svibanjskih mirovina počet će 6. lipnja, a trajat će kraće nego prije

Mi se nadamo da ćemo s isplatom početi 6. lipnja, jer je peti nedjelja. A počet ćemo zahvaljujući angažmanu s BH Poštom od 45 milijuna KM. Dakle, bit će dovoljno sredstava za one koji primaju mirovine preko pošta. Mi ćemo taj novac poštama vratiti do kraja mjesec, rekao je Krnjić.

Direktor Zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja FBiH Zijad Krnjić izjavio je kako će isplata svibanjskih mirovina početi 6. lipnja i da bi mogla trajati kraće u odnosu na ranije mjesece.

Krnjić u intervjuu za Faktor upozorava da većinski dužnici prema mirovinskom fondu i dalje ne uplaćuju doprinose radnicima, ali isplaćuju plaću, čime izravno krše zakon.

– Do sada nema vidljivih pokazatelja da se poboljšala naplata doprinosa. Mi se nadamo da ćemo s isplatom početi 6. lipnja, jer je peti nedjelja. A počet ćemo zahvaljujući angažmanu s BH Poštom od 45 milijuna KM. Dakle, bit će dovoljno sredstava za one koji primaju mirovine preko pošta. Mi ćemo taj novac poštama vratiti do kraja mjeseca. A s bankama će opet biti različito, a preko njih ide isplata za dvije trećine umirovljenika. Realno je da bi se isplata mogla realizirati koji dan bolje nego prethodnih mjeseci, rekao je Krnjić.

Po njegovim riječima, najveći dužnici imaju akumuliranog duga 450 milijuna KM po osnovu neuplaćenih doprinosa, što je mnogo više od deficita Fonda koji je 170 milijuna KM.

– I dalje ne plaćaju doprinose, ali zato isplaćuju neto plaće, iako to zakonom nije dozvoljeno, upozorio je Krnjić.

Izvor: vecernji.ba