Islamska zajednica kao primjer: U Orašju i Vitezu darivaju obitelji novorođenih beba

Prvo dijete darovat će se iznosom od 100 KM, drugo 200, treće dijete 300, četvrto 500 KM, a za peto i svako naredno iznosom od 1.000 KM – odluka je Džematskog odbora poddžemata Donja Večeriska, koji je u okviru džemata Vitez.

Odluka je izazvala dosta pozitivnih reakcija, a istu odluku donio je i Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Orašje.

– Više je razloga u pitanju zbog kojih smo se odlučili na ovaj projekat, ali ja ću navesti samo onaj osnovni. Naime, u posljednjih godinu dana u našem džematu (Donja Večeriska kod Viteza) se nije rodila niti jedna beba. U isto vrijeme broj umrlih je veliki. Ovim projektom želimo poručiti našoj omladini da stupaju u brak i rađaju djecu – kazao je za Preporod.info Fahrudin Haskić, predsjednik Džematskog odbora džemata Donja Večeriska.

Džematski odbor će po rođenju djeteta posjetiti porodicu, novčano darovati u iznosu zavisno od broja djece u toj porodici i s jednim primjerkom Časnog Kur’ana.

Radi se o spontanoj inicijativi lokalnog karaktera jednog naselja koje pripada džematu Vitez, objasnio je Omer-ef. Sikira, imam džemata i glavni imam MIZ Vitez.

Naveo je kako je broj domaćinstava u ovom naselju 110.

Identičnu odluku donio je Izvršni odbor MIZ Orašje 8. ožujka ove godine.

Redžo-ef. Sivić, glavni imam MIZ Orašje, za Preporod.info je kazao kako su kao mali medžlis odlučili dati neku svoju skromnu podršku mladim porodicama, jer svjesni su i činjenice stalnog i velikog odlaska mladih iz svih dijelova naše zemlje.

– Sličan primjer vidjeli smo u Medžlisu Islamske zajednice Vitez i u razgovoru s Izvršnim odborom našega medžlisa donijeli smo jednu sličnu odluku. Nadamo se da će ovo biti primjer i ostalima, da kroz naše džemate i na ovaj način podržavamo naše mlade te da ih pokušamo barem na ovaj skroman način zadržati u našoj zemlji i potaknuti ih na važnost porodice i potomstva – naglasio je Sivić.

Svaki pojedinac nam je važan, nastavlja Sivić, posebno u manjim i pograničnim sredinama kao što je Orašje. Primijeti se kada jedan čovjek napusti grad, kamoli jedna porodica.

– Ovdje nam je ova odluka jako važna. Zato smatramo ovu odluku izuzetnom i drago nam je da je stupila na snagu. Ako Allah da bereketa s ovim, u budućnosti se može govoriti i o povećanju ovih iznosa darivanja, ako Bog da – istaknuo je Sivić.

Od 8. marta kada je bila sjednica, svako novorođeno dijete u Orašju čiji su roditelji redovni članovi MIZ Orašje, će darovati prigodnim novčanim prilogom i primjerkom Časnog Kur’ana.

– Iznose možemo pogledati na odluci, a za svako drugo, treće, četvrto dijete i više, Medžlis će darovati još većim predviđenim iznosom. Ovo radimo u cilju davanja značaja mladim bračnim parovima i onima koji će stupiti u brak, ako Bog da, kao i podizanju svijesti ostanka i opstanka na našim prostorima.

Ponosni smo na ovu odluku i ponosni smo na članove našega medžlisa koji redovno uplaćuju godišnju članarinu. Ovo je i njihova zasluga, jer uplatom članarine podržavamo sve naše projekte, sve ove stvari koje zajednički radimo – napomenuo je glavni imam Sivić.

Podsjetio je i na riječi Izet-ef. Čamdžića da članarina nije ulaganje u smrt, nego je članarina borba na Božijem putu.

– Sve ove stvari koje radimo i koje ćemo raditi, ako Bog da, su i zaslugom davanja godišnje članarine i time svi učestvujemo u kreiranju što boljeg vjerskog života na našem području, kroz ovakve aktivnosti za mlade, kroz mekteb, tribine, razne manifestacije, a i ovu odluku koja će zasigurno ostaviti dobar utisak, a i primjer drugima da radimo i podržavamo jedni druge. Zato članarinu trebamo doživjeti na ovaj način, kao borbu na Božijem putu i afirmaciju svih ovih pozitivnih vrijednosti za koje će Allah sigurno sve nas nagraditi – kazao je Sivić.

Treba podsjetiti da Rijaset Islamske zajednice, odnosno reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, već pet godina daruje porodice sa pet, odnosno šest i više djece.

– Nazvali smo ga poklon reisul-uleme porodicama s više djece zbog preporuke, mogu kazati i insistiranja uvaženog reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića da, pored podrške porodicama slabijeg materijalnog stanja koja se realizira preko Ureda za društvenu brigu, i preko Odjela za brak i porodicu na ovaj način budemo podrška svim našim porodicama koje se odluče da imaju više djece i kojima Allah, dž.š., daruje porod – kazala je nedavno našem portalu dr. Safija Malkić, voditeljica Rijasetovog Odjela za brak i porodicu preko kojeg se realizira projekat.

Projekat se finansira iz fonda Bejtul-mal, iz namjenskih sredstava za podršku braku u porodici i za afirmaciju i promociju bračnih i porodičnih vrijednosti.

(Alem Dedić/Preporod.info)