Intervju s Ivanom Mlakić

Središnja sportska emisija Radio postaje Vitez, ”Sport blok”, u ponedjeljak je ugostila Ivanu Mlakić, jednu od najboljih Viteških sportašica svih vremena. Riječ je o poznatoj rukometašici koja je dugi niz godina nosila dres Zrinjskog i reprezentacije Bosne i Hercegovine, a proteklu sezonu nastupala je za sastav Alcobendas iz Madrida. U nastavku teksta prenosimo intervju s Ivanom Mlakić.


Sport blok:
Ivana, svoj rukometni put započela si u Vitezu. Možeš li nam kazati tko te naučio prvim rukometnim koracima i tko je prvi u tebi uočio talent koji te odveo u Mostar, a doveo i do reprezentativnog dresa?

Ivana: Rukomet sam počela trenirati u rodnom Vitezu prije 12 godina. Moj prvi trener bio je Mirko Milošević koji je, vjerujem, nakon ratnog razdoblja odgojio i sve rukometne naraštaje u Vitezu. U Vitezu sam trenirala nešto više od godinu dana nakon čega se ženski rukomet u Vitezu raspada. Ubrzo sam nastavila trenirati u Kiseljaku, gdje sam se zadržala godinu dana, nakon čega odlazim u Mostar i HŽRK ”Zrinjski”.

Sport blok: U Mostaru si bila dugih 10 godina. Koje sve trofeje i uspomene nosiš iz grada sa Neretve?

Ivana:
Mene s Mostarem ne povezuje samo rukomet. Gotovo cijeli moj život vezan je za Mostar, jer sam vrlo mlada otišla iz Viteza, točnije s 16 godina. Svi moji prijatelji su iz Mostara, ovdje u Vitezu imam samo jednu prijateljicu. Što se tiče rukometa u Zrinjskom sam stekla svoju punu afirmaciju. S Zrinjskim sam osvojila tri naslova državnih prvakinja, dva puta smo bile i finalistice kupa, dok smo u nekoliko navrata nastupale i na Europskoj sceni.

Sport blok: Iz Mostara odlaziš u Španjolsku i klub Alcobendas iz predgrađa Madrida. Kako je bilo u Španjolskoj i zbog čega je uslijedio povratak prije kraja sezone?

Ivana: U Španjolskoj je bilo lijepo mada sam jedva čekala kad će okončati sezona da se vratim kući. Na žalost, prije nekoliko mjeseci naišla sam na probleme oko radne dozvole i vize te sam se neplanirano ranije vratila u Vitez. Moj sada već bivši klub, Alcobendas, u prvu ligu ušao je prije dvije sezone, a u protkloj sezoni  za njega je nastupalo nekoliko mladih perspektivnih igračica, pojačanih sa mnom i još jednom rukometašicom iz Splita. Klub je dosta kvalitetan, a sezonu je okončao na osmoj mjestu u Španjolskoj. Sastav je bio dosta izjednačen s 14 rukometašica podjednake kvalitete, tako da smo sve imale solidnu minutažu.

Sport blok: Imaš li već nekih ponuda za narednu sezonu i možeš li nam reći o kojim se klubovima radi?

Ivana: Ponuda uvijek ima, kako iz stranih zemalja tako i iz Bosne i Hercegovine, međutim ja još uvijek nisam odlučila koji je moj sljedeći klub. Najviše bih voljela ostati u svojoj zemlji jer planiram završiti i fakultet.

Sport blok: Spomenula si fakultet. Koliko je problem uskladiti sport i školovanje?

Ivana:
Kad nešto uistinu želite vi za to možete uvijek naći vremena. Potrebno je mnogo odricanja i u neku ruku je teško. Moram priznati da sam ja studij malo odužila, ali ipak se sve može stići napornim radom i voljom tako da se nadam skorom završetku školovanja.

Sport blok: Pored vrlo uspješnih igara u Zrinjskom nastupala si i za državnu reprezentaciju?

Ivana:
Istina, međutim s velikim žaljenjem moram priznati kako je reprezentacija BiH u velikim problemima, prije svega organizacijski. Reprezentacija se nije okupila već dvije godine. Ranije su to uglavnom bila neka desetodnevna okupljana s nekim turnirom, ali u zadnje vrijeme to je sve rjeđe, iako postoje nastojanja da se okupimo u rujnu i prijavimo na kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Sasvim je sigurno da bi uz malo više rada BiH bila u prilici otići na neko veliko natjecanje.

Sport blok: Koje su glavne razlike koje si uočila između odnosa prema sportu ovdje i inozemstvu?

Ivana: U stranim zemljama se mnogo više novca i vremena ulaže u sport, ne samo u rukometu nego općenito u svim sportovima. Radi se sa svim uzrastima i u samome startu prave se određene selekcije. Kada sam bila u Mostaru glavni problem su bili termini u dvorani, kao i u većini sredina u BiH, što je u Madridu nezamislivo, jer postoji na desetine dvorana i trenirati smo mogle u bilo koje doba dana.

Sport blok: Pored svih svojih putovanja koliko uspijevaš pratiti rezultate Rukometnog kluba Vitez? U petak smo te primijetili na tribinama Gradske sportske dvorane Vitez, na susretu rukometaša Viteza i Sloge.

Ivana: Rukometni klub Vitez sam pratila putem interneta i vašeg portala. Moram priznati da mi je ovo bila prva utakmica u posljednje vrijeme da sam pogledala Vitez. Svakako moram spomenuti da sam ugodno iznenađena i da su momci ostavili dobar dojam. Ima tu nekoliko iskusnijih itenekoliko mladih i talentiranih igrača i sigurno je da bi, ukoliko se s njima bude kvalitetno radilo preko ljeta, Vitez naredne sezone mogao biti u samom vrhu Prve lige, u kojoj se natječe.

Sport blok: U sklopu RK Viteza djeluje i ženska selekcija koja okuplja 30 djevojčica iz Viteza i susjednih općina. Želiš li na koncu poslati neku poruku sadašnjim i budućim rukometašicama?

Ivana: Svakako da mi je drago čuti da ima i mladih rukometašica. Želim im da krenu mojim stopama i naprave još veću karijeru nego ja. Trebaju biti uporne u treniranju i uspijeh ne bi smio izostati.

Ivani Mlakić zahvaljujemo na intervjuu, a ekipa vitez.info portala želi joj mnogo sreće i uspjeha u karijeri, koju ćemo i dalje pratiti s velikim zanimanjem.