Vijesti iz BiH

Institucije oba entiteta kriju plaće državnih funkcionera

Iako bi podatci o plaćama državnih funkcionera trebali biti javno dostupni, bh. entiteti Federacija BiH i Republika Srpska odlučili su staviti oznaku tajnosti na cijenu rada službenika koje plaćaju građani BiH.

Za razliku od Ministarstva financija BiH i Parlamentarne skupštine BiH koji na transparentan način dostavljaju informacije o primanjima najviših zvaničnika, entitetska ministarstva financija i porezne uprave od bh. javnosti kriju podatke o plaćama državnih funkcionera.

Naime, u ovom kontekstu podatci koji se odnose na primanja i naknade nisu zaštićeni Zakonom o zaštiti osobnih podataka te bi iz tog razloga trebali biti dostupni građanima. Entitetske institucije mogu zaštititi određene dijelove podataka poput adrese stanovanja ili kreditnih zaduženja, ali generalno ne bi smjele uskraćivati građanima pravo da znaju koga to plaćaju.

Iz Porezne uprave Federacije BiH i Poreske uprave Republike Srpske kazali su nam kako zakoni koji regulišu njihov rad ne dozvoljavaju objavu ovih informacija koje se smatraju poreznom tajnom.

Od entiteta mnogo je transparentnija bila Vlada Kantona Sarajevo koja je javnosti učinila dostupnim spisak najplaćenijih direktora javnih poduzeća u Kantonu Sarajevu uključujući neto plaće, ugovore o djelu, autorske honorare te prihode od samostalne djelatnosti.

Podsjećamo, Porezna uprava FBiH 2013. godine proslijedila je Parlamentu FBiH podatke o 100 najviših primanja u entitetu. Podatci su šokirali građane BiH s obzirom na to da su pokazali kako mnogi ljudi u BiH doslovno ne znaju šta da rade s novcem koji mjesečno dobijaju.

S obzirom na netransparentnost entitetskih institucija ostaje nepoznato da li su vlade na čelu sa Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem uspjele smanjiti plaće članova upravnih i nadzornih odbora, direktora i uposlenika javnih poduzeća.

Izvor: klix.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend